V apríli hrozí kolaps bratislavskej MHD. Vodiči žiadajú vyššie platy

ta3
25.3.2023 12:16

Nedávno skolabovala MHD v Košiciach, už o niekoľko týždňov hrozí štrajk aj v hlavnom meste. V apríli sa môže stať, že prestanú premávať bratislavské autobusy, trolejbusy aj električky.

Odborári dopravného podniku začnú kolektívne vyjednávanie za zvýšenie platov vodičov aj dielenských pracovníkov o 12 a pol percenta. Požiadal o to podpredsedu dozornej rady Dopravného podniku a súčasne poslanec Juraj Káčer primátora Matúša Valla pri schvaľovaní rozpočtu mesta, poslanci s návrhom súhlasili. Návrh na zvýšenie platov má primátor priniesť do konca apríla. Podľa poslanca Káčera, ktorý zvýšenie platov navrhol, hlavným dôvodom požiadavky na vyššie platy vodičov v MHD je mať verejnú dopravu na najlepšej úrovni kvality.

Napätú situáciu v podniku nám potvrdil šéf odborov Dopravného podniku Július Orbán. „Hrozba štrajku nie je vylúčená, v najbližších dňoch má začať kolektívne vyjednávanie, to nám ukáže akou cestou sa pohneme,“ povedal. Pre zamestnancov žiadajú zvýšenie platov o 12,6 percent, teda o infláciu. V prípade, že na strane mesta nebude ochota, hrozí štrajk, ktorý sa môže dotknúť cestujúcich.

Magistrát pod vedením Matúša Valla zamestnancov o zvýšení platov v Dopravnom podniku neinformoval. Postoj odborárov k štrajku by mohol byť známy už na budúci týždeň, kedy by sa malo začať kolektívne vyjednávanie.

Témy: štrajk

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok