Biden a Trudeau sa zaviazali spoločne postaviť autoritárskym režimom

ta3 čtk
24.3.2023 23:59

Americký prezident Joe Biden a kanadský premiér Justin Trudeau sa zaviazali spoločne postaviť proti autoritárskym režimom. Čiastočne aj tým, že zníži svoju závislosť na iných krajinách, pokiaľ ide o kritické minerály a polovodiče. Vyplynulo to z dnešnej návštevy Bidena v Kanade, uviedla agentúra Reuters. V Kanade sa vyskytuje množstvo nerastov používaných pri výrobe batérií a elektromobilov, globálnemu trhu ale v súčasnej dobe dominuje Čína.

"Domnievam sa, že máme neuveriteľnú príležitosť spolupracovať tak, aby Kanada a Spojené štáty mohli tu v Severnej Amerike získavať všetko potrebné pre spoľahlivé a fungujúce dodávateľské reťazce," uviedol Biden vo svojom prejave v kanadskom parlamente v Ottawe. "Naša zdieľaná prosperita je hlboko spojená s našou zdieľanou bezpečnosťou," dodal. Ako americký prezident povedal, ako členské krajiny NATO budú oba dva štáty "brániť každý centimeter územia NATO".

Kanadský premiér dodal, že obe krajiny stoja spoločne za Ukrajinou. "Náš spôsob života čelí v rovnakom čase mnohým hrozbám," povedal Trudeau. Ako dokonca trikrát počas svojej reči zopakoval, "Bezpečnostná politika, klimatická politika a hospodárska politika spolu úzko súvisia".

Biden, ktorý Kanadu navštívil ako prezident prvýkrát, uviedol, že majú Spojené štáty šťastie, keď majú za svojho suseda práve Kanadu. Ako dodal, obe krajiny teraz zápasia s rýchlo sa meniacou globálnou ekonomikou, klimatickými zmenami, vojnou v Európe, ale aj ďalšími záležitosťami.

Ešte pred prejavom v parlamente si mali obaja vodcovia možnosť pohovoriť v súkromí len za sprievodu niekoľkých svojich spolupracovníkov, uviedla agentúra AP. Okrem Ukrajiny a výdavkov za obranu spolu Biden a Trudeau debatovali aj o "zdieľaných obavách z agresivity Číny" a o násilí a politickej nestabilite na Haiti.

Už skôr sa dostali na verejnosť aj informácie, že sa obe krajiny spolu tiež dohodli na spôsobe vrátenia žiadateľov o azyl, ktorí prekročia spoločnú hranicu. Doteraz platilo, že každá z krajín, ktoré majú takmer 8900 kilometrov dlhú spoločnú hranicu, môže žiadateľa o azyl, ktorí hranicu prekročia, vrátil späť. Výnimkou ale boli neoficiálne hraničné priechody. Novo budú úrady môcť vrátiť migrantov aj v prípade, že hranicu prejdú jedným z takýchto neformálnych prechodov.

Súčasťou dohody je aj to, že Kanada vytvorí nový utečenecký program pre 15.000 migrantov, ktorí utekajú pred prenasledovaním a násilím v Južnej a Strednej Amerike. Podľa agentúry Reuters nadobudne dohoda platnosť dnes o polnoci miestneho času.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok