Ukrajina bude na obnovu ekonomiky potrebovať stovky miliárd dolárov, upozorňuje Svetová banka

ta3 TASR
24.3.2023 12:18

Obnova ukrajinskej ekonomiky po ruskej invázii bude stáť 411 miliárd dolárov, čo je 2,6-násobok odhadovaného hrubého domáceho produktu Ukrajiny za minulý rok. Vyplýva to z novej štúdie Svetovej banky, OSN, Európskej komisie a Ukrajiny, na ktorú sa odvoláva agentúra Reuters. Predchádzajúci odhad z minulého septembra počítal s nákladmi 349 miliárd USD.

Odhad zahŕňa obdobie jedného roka od začiatku ruskej invázie z 24. februára 2022. Vyčísluje priame fyzické škody na infraštruktúre a budovách, vplyv na ľudské životy a obživu a náklady na "vybudovanie lepšieho", uviedla SB.

Nová prognóza prichádza deň po tom, čo Medzinárodný menový fond (MMF) uviedol, že jeho zamestnanci sa dohodli s ukrajinskými úradmi na štvorročnom úvere 15,6 miliardy USD.

"Energetická infraštruktúra, bývanie, kritická infraštruktúra, ekonomika a humanitárne odmínovanie sú našimi piatimi prioritami na tento rok," uviedol vo vyhlásení k odhadu škôd ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Dodal, že odhad nezahŕňa údaje z území, ktoré teraz okupujú ruské sily.

Podľa rýchleho hodnotenia potrieb bude Ukrajina tento rok potrebovať 14 miliárd dolárov na dôležité a prioritné investície do rekonštrukcie a obnovy, čo si vyžiada 11 miliárd USD nad rámec tohtoročného rozpočtu Ukrajiny. Na týchto potrebách bude mať podiel približne 22 percent doprava, 17 percent bývania, 11 percent energetika a sedem percent poľnohospodárstva.

Najväčší pomerný rast je v oblasti energetiky, kde je odhad škôd päťkrát vyšší ako vlani v júni, dodala SB. Svetová banka od začiatku invázie sprostredkovala Ukrajine finančnú pomoc v celkovom objeme 20,6 miliardy dolárov.

Ukrajinská ekonomika podľa odhadu Svetovej banky vlani klesla o 30 percent. Už koncom minulého roka SB odhadla, že tento rok by ekonomika mohla vykázať rast o viac ako tri percentá, upozornila však, že výhľad je veľmi neistý a bude závisieť od vývoja vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok