Anastasiu Kuzminovú prenasledovala smola, zasekla sa jej nábojnica

SITA, TA3
9.2.2013 20:03

Slovenskí reprezentanti v rýchlostných pretekoch na majstrovstvách sveta síce výsledkovo nevybuchli, ale ich ambície smerovali o niečo vyššie, ako nakoniec dosiahli. Do stíhaćky smerujú šiesti Slováci.

So zmiešanými pocitmi odchádzal v sobotu podvečer z biatlonového areálu Vysočina arena v Novom Meste na Morave vedúci slovenskej reprezentácie Milan Gašperčík. Slovenskí reprezentanti v rýchlostných pretekoch na majstrovstvách sveta síce výsledkovo nevybuchli, ale ich ambície smerovali o niečo vyššie, ako nakoniec dosiahli.

O najlepšie umiestnenie slovenských farieb sa postarala v pretekoch žien na 7,5-kilometrovej trati Janka Gereková. Jedenásta priečka je jej najlepším výsledkom v rýchlostných pretekoch na MS v kariére. „Ušiel jej posledný výstrel v ľahu, mohla atakovať svoje najlepšie umiestnenia v kariére. Škoda,“ povzdychol si Milan Gašperčík, ktorý je zároveň aj osobným trénerom 28-ročnej Liptáčky. „Nedotiahla som to, išlo to dole pod terč. Škoda, mrzí ma to. V stojke som dala nulu, vylepšila som si to,“ pridala Janka Gereková.

Bežecky odviedla svoj vysoký štandard, pri vyrovnanej konkurencii je však každý navyše odbehnutý meter výrazným hendikepom. „Priznám sa, že bežalo sa mi ťažšie, ale mala som výborne pripravené lyže. Na stíhačku pôjdem s 51-sekundovou stratou, to nie je veľa, bude to zaujímavé,“ tešila sa slovenská ženská biatlonová dvojka už na nedeľné vystúpenie.

Doslova čierny deň prežila Anastasia Kuzminová. Na prvú streleckú položku prišla na tretej pozícii, z nej odchádzala ako šesťdesiata druhá. Po druhom výstrele sa jej v puške zasekla nábojnica, musel prísť rozhodca, ktorý jej zbraň opäť sfunkčnil. „Je to porucha, ktorá sa stáva naozaj výnimočne. Ja som sa s tým u Nasti nestretol ani na tréningu, nie to ešte v pretekoch a na majstrovstvách sveta. Je to naozaj obrovská smola. To zdržanie odhadujem najmenej na tridsať sekúnd, to musí mrzieť, mohla útočiť na medailu,“ povzdychol si jej strelecký tréner Juraj Sanitra.

Kým najlepšie pretekárky strávili na tejto položke 23-25 sekúnd, ona si „poležala“ vyše minúty. Celkovo pobudla na oboch streleckých položkách 1:31 min, horšia už bola iba Brazílčanka Jaqueline Mouraová, ktorá tam bola o jedinú sekundu dlhšie. „To, čo sa stalo Nasti, je obrovská smola, šport vie byť krutý. Dnes jej to predviedol v plnej sile. Mohla bojovať o medaily. Sedemnáste miesto je po takejto nepríjemnosti nádherný výsledok,“ pridal svoj pohľad Milan Gašperčík. „Psychicky ma to rozhodilo, musela som sa dávať dokopy. Trestné kolá zoberú vždy trochu síl, ale dnes sa mi bežalo dobre, lyže ma poslúchali,“ hľadala aspoň nejaké pozitíva 28-ročná rodáčka z ruského Ťumenu, ktorá štartuje na štvrtých MS v slovenskom drese.

Šéfa slovenského tímu potešil výkon ešte len 20-ročnej Paulína Fialkovej. Tá sa po prvý raz v kariére kvalifikovala do stíhacích pretekov, skončila päťdesiata piata. „Budeme mať v stíhačke tri pretekárky, to nemôžem hodnotiť inak ako úspech. Nasťa a Janka idú do nej z pomerne výhodných pozícií, verím, že smolu sme si vybrali dnes komplet celú a už bude len lepšie,“ dodal k vystúpeniu ženského kvarteta Milan Gašperčík.

V pretekoch mužov skončil najvyššie podľa očakávania Matej Kazár. Tridsiate miesto je však oveľa menej, ako si želal. Štyri trestné okruhy však nevyvážil ani vynikajúci bežecký výkon. Dvadsaťdeväťročný člen banskobystrickej Dukly bol ôsmym najrýchlejším pretekárom, streľba ho však - ako už v tejto sezóne nie raz - zradila. „Maťo ukázal obrovský potenciál, keď trafí na strelnici, bude z toho výborný výsledok. Bežecky sa vyrovná absolútnej svetovej špičke, potrebuje popracovať na streleckej istote a môže myslieť na medaily,“ vrátil sa vedúci slovenskej reprezentácie k pretekom mužov.

Pavol Hurajt od začiatku sezóny bežecky s najlepšími nestíha, aj s kvalitnou streľbou končí vo výsledkovej listine dole. V Novom Meste na Morave skončil s jediným trestným okruhom päťdesiaty. „Aj v mužskej stíhačke budeme trojčlenné zastúpenie, to musíme hodnotiť ako úspech. Vlani sme mali iba dvoch, aj tu vidno mierny posun. Verím, že v nedeľu budeme mať viac dôvodov na radosť,“ uzavrel Milan Gašperčík 

Výsledky - rýchlostné preteky - Nové Mesto na Morave:

MUŽI (10 km): 1. Emil Hegle Svendsen (Nór.) 23:25,1 min (1 trestný okruh), 2. Martin Fourcade (Fr.) +8,1 s (1), 3. Jakov Fak (Slovin.) +11,2 (0), 4. Ole Einar Björndalen (Nór.) +19,9 (1), 5. Dmitrij Malyško (Rus.) +23,2 (0), 6. Alexis Boeuf (Fr.) +25,0 (0), ... 30. Matej Kazár +1:36,4 (4), 50. Pavol Hurajt +2:14,2 (1), 59. Miroslav Matiaško +2:35,8 (2), 92. Martin Otčenáš (všetci SR) +3:39,8 (5) 

ŽENY (7,5 km): 1. Olena Pidrušná (Ukr.) 21:02,1 min (0 trestných okruhov), 2. Tora Bergerová (Nór.) +6,4 s (1), 3. Vita Semerenková (Ukr.) +22,8 (0), 4. Oľga Zajcevová (Rus.) +24,5 (1), 5. Oľga Viluchinová (Rus.) +25,3 (0), 6. Miriam Gössnerová (Nem.) +33,1 (2), ... 11. Janka Gereková +51,0 (1). 17. Anastasia Kuzminová +1:04,9 (2), 55. Paulína Fialková +2:21,6 (2), 72. Martina Chrapánová +3:00,7 (3)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok