Merkelová oznámila demisiu ministerky školstva, ktorej vzali doktorát

TASR
9.2.2013 14:56

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová dnes na spoločnej tlačovej konferencii s ministerkou školstva Annette Schavanovou oznámila jej odstúpenie z funkcie po obvinení z plagiátorstva. Kancelárka, ktorú citovali agentúry DPA a Associated Press, povedala, že jej demisiu "s ťažkým srdcom" prijala.

Merkelová oznámila demisiu ministerky školstva, ktorej vzali doktorát
SITA

Odstúpenie ministerky, ktorá je členkou Merkelovej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a blízkou spojenkyňou kancelárky, je pre Merkelovú tvrdou ranou vo volebnom roku. Ministerka sa vzdala funkcie štyri dni nato, ako jej akademická komisia Univerzity Heinricha Heineho odobrala doktorát s tým, že niektoré časti svojej doktorandskej práce v roku 1980 opísala.

Schavanovú minulý rok obvinil z plagiátorstva anonymný bloger. Tvrdil, že nesprávne citovala pasáže vo svojej práci z filozofie, ktorú napísala v roku 1980. V roku 2011 odstúpil z rovnakého dôvodu z funkcie bývalý minister obrany Karl-Theodor zu Guttenbergu. Prišli mu na to, že veľké časti vo svojej akademickej práci opísal. Schavanová v reakcii na odobratie doktorátu uviedla, že voči tomu podá žalobu na správny súd v Düsseldorfe. Rozhodnutie je podľa nej výsledkom chybného postupu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok