Plánovaný americký protiraketový štít v Európe vraj nebude účinný

TASR
9.2.2013 14:41

Tajné štúdie amerického ministerstva obrany spochybňujú účinnosť plánovaného protiraketového obranného štítu v Európe, ktorý by mal chrániť USA pred iránskymi raketami. Kongresová komisia zvažuje, či sa investícia v objeme miliárd dolárov vyplatí, napísala dnes AP.

Plánovaný americký protiraketový štít v Európe vraj nebude účinný

Vojenskí predstavitelia  vyjadrili presvedčenie, že sa problémy štítu podarí prekonať. Navrhované zmeny by však mohli byť problematické. Jednu možnosť už experti vylúčili ako technicky neuskutočniteľnú. Voči inej možnosti - premiestniť protiraketové strely, s ktorými počítajú v Poľsku a Rumunsku, na lode v Severnom mori - by zrejme ostro protestovalo Rusko.

Uvedené štúdie sú najnovšie, ktoré upozorňujú na vážne problémy plánu kritizovaného z viacerých strán. Podľa republikánov bol narýchlo splácaný v snahe upokojiť Rusko, kritizujúce pôvodný plán. Moskva však kritizuje aj súčasný plán, ktorý je podľa nej zameraný v skutočnosti proti ruským raketám. Pochybnosti o účinnosti súčasného plánu vyjadrili viaceré vládne aj expertné správy.

V čase, kedy armáda čelí významným rozpočtovým škrtom, by štúdie mohli prinútiť Kongres, aby opätovne zvážil či stojí za to investovať miliardy dolárov do systému, ktorý nemusí splniť svoje ciele, napísala dnes Associated Press.

Protiraketová obrana je kontroverznou témou odkedy prezident USA George W. Bush plánoval umiestniť v strednej Európy protiraketové strely dlhého doletu. Vláda Baracka Obamu tento plán zrušila a nový plán na ochranu USA a členov NATO ráta s protiraketovými strelami na lodiach v Stredozemnom mori a protiraketovými základňami v Poľsku a Rumunsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok