Premiér Fico bráni prezidenta Gašparoviča

TASR
9.2.2013 11:28

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) bráni na svojom blogu prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Nepáčia sa mu útoky na hlavu štátu, ktoré sa objavujú v médiách. Jeden z nich predviedli podľa premiéra moderátori a scenáristi udeľovania hudobných cien Slávik 2012. Šéf kabinetu v tejto súvislosti hovorí o infantilnosti a cielenom politickom útoku na najvyššieho ústavného činiteľa.

Premiér Fico bráni prezidenta Gašparoviča
SITA

Počas galavečera Slávik 2012 sa na pódiu objavil muž v skafandri, ktorý sa podobal na prezidenta Gašparoviča a moderátori si z neho uťahovali, okrem iného ho nazvali ujom a vyzvali ho, aby "odstúpil ďalej". Premiér Fico vo svojom blogu tvrdí, že to, čo predviedli, bola obyčajná dehonestujúca neslušnosť. "Ak by som bol v nedeľu večer osobne prítomný na 'Slávikovi', viem, že by som po tomto hlúpom incidente odišiel. Jednoducho by som nechcel zostať v priestore, kde sa priamo útočí na hlavu štátu. Nie na Ivana Gašparoviča, ale na hlavu Slovenskej republiky," píše Fico.

Šéf kabinetu uvádza, že ak sa niekomu nepáči prezidentovo rozhodnutie nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, ktoré urobil v súlade s rozhodnutím Ústavného súdu SR, môže to kritizovať na primeranom mieste a primeranou formou si z neho robiť aj vtipy. Premiér ale nechápe, "prečo máme verejnosti preukazovať takúto mieru neúcty voči prezidentovi, ktorého si volíme v priamej voľbe a ktorému sme naposledy dali 1,2 milióna hlasov".

Poukazuje na to, že "od takýchto bezprecedentných útokov na hlavu štátu" sa odvíja aj správanie sa spoločnosti. "Ak je možné takto ponížiť a uraziť funkciu prezidenta v živom televíznom vysielaní, aký problém má žiak na základnej alebo strednej škole poslať učiteľa 'do pekla'?" zamyslel sa Fico.

Dodal, že vždy mal a bude mať úctu k funkcii hlavy štátu. "Môžem si o jej nositeľovi vytvoriť vlastný názor, môžem ho aj kriticky prezentovať, ale keď prezident vstúpi do miestnosti, vždy sa postavím, aj keď som predseda vlády, vždy akceptujem jeho požiadanie o stretnutie, rešpektujem - možno niekedy s nesúhlasom - jeho rozhodnutia, na ktoré je podľa Ústavy SR oprávnený," uviedol v blogu Fico.

Zdôraznil, že "pokiaľ toto nebudeme považovať za prirodzené a správne, pokiaľ si demokraciu a slobodu prejavu budeme vysvetľovať ako anarchiu a príležitosť opľuť kohokoľvek, pokiaľ nebudeme mať elementárny vzťah k štátu, jeho symbolom, jeho hlave, tak nás Pán Boh ochraňuj!".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok