Venezuela devalvovala svoju menu bolívar

TASR
9.2.2013 10:30

Venezuelská vláda v piatok oznámila, že devalvovala miestnu menu bolívar. Úrady zmenili výmenný kurz z 4,30 bolívara za dolár na 6,30 bolívara za dolár.

Venezuela devalvovala svoju menu bolívar
SITA

Devalváciu analytici v uplynulých mesiacoch očakávali, ale neboli si istí, či sa vláda k tomuto kroku odhodlá, kým je  prezident Hugo Chávez mimo krajiny, keďže sa ešte stále na Kube zotavuje po ďalšej onkologickej operácii.

Od roku 2010 ide o prvú devalváciu miestnej meny oznámenú Chávezovou vládou, ako aj o piatu v poradí, odkedy Chávezova vláda pred desiatimi rokmi v snahe zastaviť únik kapitálu z krajiny zaviedla kontrolu nad výmenným kurzom. Očakáva sa, že tento krok bude mať pozitívne dôsledky pre vládu, ktorá si musí čoraz viac požičiavať, aby dokázala plniť svoje záväzky vo výdavkovej kapitole rozpočtu.

Ako spresnil minister financií Jorge Giordani nový výmenný kurz začne platiť na budúcu stredu, po dvoch dňoch pracovného voľna súvisiaceho s tradičným karnevalom. Najnovšie opatrenie vlády sa stretlo s ostrou kritikou opozície. Jej vodca Henrique Capriles obvinil zo zodpovednosti za stav ekonomiky súčasnú vládu, ktorá si podľa jeho slov naschvál načasovala oznámenie o devalvácii tesne pred predĺžený víkend, aby uniklo pozornosti veľkej časti verejnosti.

Capriles kritizoval viceprezidenta Nicolasa Madura, ktorého Chávez poveril riadením štátu v jeho neprítomnosti, a obvinil ho z neschopnosti. "Dajte Madurovi viac času a skoncuje s touto krajinou," povedal Capriles. Ako príklad uviedol mieru inflácie v januári, keď  dosiahla 22,2 percenta, kým koncom roka 2012 to bolo 20,1 percenta. "A teraz (nasleduje) devalvácia," upozornil Capriles.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok