Slováci na ZOH 2014 aj proti Slovincom

SITA
9.2.2013 09:16

Slovenská mužská hokejová reprezentácia už pozná meno posledného súpera v základnej časti olympijského turnaja v Soči 2014. Slováci si účasť na ZOH 2014 zabezpečili na základe umiestnenia v rebríčku Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) po majstrovstvách sveta 2012. V základnej A-skupine budú ich súpermi Rusi, Američania a renkingovo najhoršie postavený tím z tria kvalifikantov - Slovinsko.

Slováci na ZOH 2014 aj proti Slovincom

Zverenci trénera Matjaža Kopitara si zabezpečili postup do Soči z kvalifikačnej skupiny v dánskom Vojense. Po víťazstvách nad Bieloruskom (4:2) a Dánskom (2:1) majú istotu olympijskej miestenky a z ďalších dvoch skupín, ktoré sa hrajú v nemeckom Bietigheime-Bissingene a lotyšskej Rige, nemôže postúpiť ešte horší tím v renkingu IIHF. Šancu kvalifikovať sa ešte majú Nemecko, Rakúsko, Lotyšsko, Kazachstan a Francúzsko.

Na ZOH 2014 po súbojoch v troch skupinách postúpia ich víťazi a najlepší tím z 2. miest do štvrťfinále, zvyšných osem tímov bude hrať kvalifikačné zápasy o účasť v najlepšej osmičke.

Miesto na ZOH 2014 má istú už desať krajín. Okrem Slovenska, Ruska, USA a Slovinska aj účastníci základnej B-skupiny Fínsko, Kanada a Nórsko a C-skupiny Česko, Švédsko a Švajčiarsko. 

Zloženie základných skupín olympijského turnaja na ZOH 2014: 
A-skupina: Rusko (1.), Slovensko (6.), USA (7.), Slovinsko (18.) 
B-skupina: Fínsko (2.), Kanada (5.), Nórsko (8.), kvalifikant 2 
C-skupina: Česko (3.), Švédsko (4.), Švajčiarsko (9.), kvalifikant 1

Matjaž Kopitar: „Je to zázrak!“

Hokejisti Slovinska potrebovali len dve stretnutia v kvalifikačnej F-skupine v dánskom Vojense na to, aby si prvýkrát v histórii vybojovali účasť na ZOH. Pod vedením trénera Matjaža Kopitara zdolali Bielorusko aj domáce Dánsko a už im nič nestojí v ceste do Soči 2014. „Je to zázrak,“ boli prvé slová kormidelníka slovinského výberu po piatkovom večernom triumfe 2:1, ktorý zariadil dvojgolový útočník David Rodman. „Je to obrovský úspech, no nielen pre slovinský hokej, ale pre celú našu krajinu,“ cituje portál iihf.com M. Kopitara. Slovinci pritom majú iba jediný profesionálny hokejový klub a podľa údajov Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) len 148 seniorských hráčov.

Už počas víkendu môže kouč Slovincov zatelefonovať svojmu synovi Anžemu, útočníkovi tímu NHL Los Angeles Kings, aby si začal chystať cestovný pas na budúcoročnú olympiádu. „Som si istý, že sa mi už snažil dovolať, ale ja som zatiaľ nemal čas dvíhať telefón,“ vtipkoval približne 20 minút po stretnutí Matjaž Kopitar a pokračoval: „Už pred odchodom do Dánska mi povedal, že keď postúpime do Soči, nebude v našom tíme chýbať. Počas toho rozhovoru to vážne nemyslel ani jeden z nás.“

Slovinskí reprezentanti po historickom postupe na olympijský turnaj len ťažko hľadali slová. Hrdina piatkového duelu David Rodman povedal: „Nikto to od nás nečakal, veď sme do turnaja vstupovali až ako tretí najvyššie nasadený tím. Zdolali sme oboch favoritom a ideme na olympiádu.“ Kapitán tímu Tomaž Razingar medzi novinárov zavítal až potom, ako si trochu poplakal pred mixzónou. „Náš tím je ako rodina. Hráme jeden za druhého a aj preto dokážeme zdolať kvalitnejšie tímy,“ poznamenal pre iihf.com skúsený krídelník.

V úspešnom slovinskom tíme sa predstavilo aj niekoľko hokejistov s napojením na popradský hokej. Obranca Andrej Tavželj hral za „kamzíkov“ v minulej sezóne, útočník Robert Sabolič z Popradu odišiel koncom januára 2013 a bek Sabahudin Kovačevič je naďalej súčasťou kádra slovenského extraligistu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok