Šalamúnove ostrovy zasiahol silný dotras

TASR
8.2.2013 10:47

Silný dotras zeme s magnitúdou 6,6 zaznamenali dnes na Šalamúnových ostrovoch, ktoré v stredu po silnom zemetrasení zasiahla vlna cunami. Dotras poškodil v postihnutej oblasti pristávaciu dráhu a prinútil k návratu lietadlo, ktoré tam viezlo humanitárnu pomoc.

Šalamúnove ostrovy zasiahol silný dotras
SITA

Úrady zistili, že škody z cunami sú oveľa vyššie, ako sa pôvodne domnievali. Dnešný plytký dotras juhovýchodne od Kirakiry nasledoval po tom, čo v stredu zemetrasenie s magnitúdou 8,0 vyvolalo metrovú vlnu cunami, ktorá na ostrove Lata zmietla z povrchu zeme alebo vážne poškodila až 20 dedín. O život prišlo najmenej deväť ľudí.

Premiér Šalamúnových ostrovov Gordon Lillo vyhlásil dnes v oblasti núdzový stav. Presný rozsah škôd zisťuje letecký prieskumný tím z Austrálie. V postihnutej oblasti sa nenachádzajú žiadni lekári, ale zdravotnícka zásobovacia loď, ktorá vyplávala z Honiary, by tam mala doraziť dnes večer.

Ostrov Lata s rovnomenným mestom leží v najvýchodnejšej provincii Šalamúnových ostrovov. Tie sa skladajú z vyše 200 ostrovov a majú zhruba 552.000 obyvateľov. Krajina sa nachádza v tzv. ohňovom kruhu, v oblasti tektonických a vulkanických zón.

V apríli 2007 postihlo západnú časť Šalamúnových ostrovov zemetrasenie s magnitúdou 8,1, v ktorom zahynulo viac než 50 ľudí a tisícky ďalších prišli o svoje domovy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok