Vláda prerokuje program rozvojovej pomoci

SITA, TA3
6.2.2013 08:52

Slovensko ani v roku 2013 nesplní svoj medzinárodný záväzok prijatý v rámci EÚ a na pomoc chudobným krajinám dá menej, ako sľúbilo. Vyplýva to z návrhu národného programu oficiálnej rozvojovej pomoci Slovenskej republiky na rok 2013. Na dnešnej 45. schôdzi ho má schváliť vláda.

Vláda prerokuje program rozvojovej pomoci
SITA

Podľa návrhu sa Slovensko bude v tomto roku snažiť zachovať podiel oficiálnej rozvojovej pomoci na hrubom národnom dôchodku vo výške 0,091 percenta, ktorý dosiahlo v roku 2011, čím však bude opätovne zaostávať za plnením medzinárodných záväzkov. Slovensko sa zaviazalo dosiahnuť v roku 2010 podiel oficiálnej rozvojovej pomoci na hrubom národnom dôchodku vo výške 0,17 percenta a v roku 2015 až 0,33 percenta.

Na oficiálnu rozvojovú pomoc bude tento rok k dispozícii približne 60,9 mil. eur, z čoho však prevažnú časť budú tvoriť príspevky Slovenska do rozpočtu EÚ a medzinárodných organizácií. Prioritami našej rozvojovej pomoci sú Afganistan (na pomoc tejto krajine je na rok 2013 vyčlenených 600-tisíc eur), Južný Sudán (800-tisíc eur), Keňa (1,2 mil. eur) a krajiny západného Balkánu (Čierna Hora, Macedónsko a Srbsko).

Na projekty v týchto štátoch je vyčlenených pol milióna eur. Takou istou sumou chceme pomôcť aj krajinám Východného partnerstva EÚ (primárne Ukrajina, Moldavsko, Bielorusko a Gruzínsko). Tunisku ako krajine Južného susedstva EÚ prispejeme sumou 300-tisíc eur. Štvrť milióna eur je Slovensko pripravené poslať ako humanitárnu finančnú pomoc krajinám postihnutým humanitárnou krízou.

Kabinet dnes posúdi aj trojicu nominantov, ktorých vybrala súdna rada za kandidátov na slovenských sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva. Rada vybrala súčasnú zástupkyňu SR pred týmto súdom Maricu Pirošíkovú, advokáta a bývalého ústavného sudcu Jána Drgonca a prokurátora Mareka Tomašoviča.

V prípade odobrenia návrhu kabinetom predloží šéf slovenskej diplomacie tieto mená Sekretariátu Poradného panelu expertov ku kandidátom na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva a generálnemu tajomníkovi Parlamentného zhromaždenia Rady Európy.

Maďarská strana zmiešanej slovensko-maďarskej komisie pre záležitosti menšín trvá na tom, že na Slovensku sú potrebné ďalšie kroky, aby sa vytvorila rovnováha medzi ochranou štátneho jazyka a ochranou práv na používanie jazykov národnostných menšín.

Prezentovala to na ostatnom 11. zasadnutí komisie, ktoré bolo 7. novembra 2012 v Budapešti. Slovenská strana argumentovala, že od predchádzajúceho zasadnutia došlo k zásadnej zmene zákona o štátnom jazyku a zákona o používaní jazykov národnostných menšín. Vláda si dnes vypočuje správu z rokovania komisie, ktorá má 10 nových odporúčaní.

V Organizácii Spojených národov (OSN) sú znepokojení tým, že Rómovia na Slovensku sa stále stávajú obeťami diskriminácie a segregácie a homosexuálne páry u nás nie sú právne uznané. Výbor OSN pre hospodárske, sociálne a kultúrne práva štátu odporúča, aby podnikol kroky na nápravu tohto stavu.

Uvádza sa to v správe o prerokovaní druhej periodickej správy Slovenskej republiky k Medzinárodnému paktu o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach pred výborom OSN v Ženeve. Správu dnes prerokuje vláda. Slovensko je zmluvnou stranou paktu a výbor dohliada na to, ako ho jednotlivé zmluvné štáty napĺňajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok