V Oceánii zabíjalo silné zemetrasenie, vyvolalo vlny cunami

TASR, TA3, SITA
6.2.2013 10:09

Najmenej päť mŕtvych a troch zranených si vyžiadalo silné zemetrasenie s magnitúdou 8,0, ktoré postihlo v stredu oblasť Šalamúnových ostrovov. Úrady hlásia aj desiatky poškodených či zničených domov, najmä na ostrovoch Santa Cruz.

V Oceánii zabíjalo silné zemetrasenie, vyvolalo vlny cunami
google maps

Presný počet obetí a rozsah škôd však ešte nie je známy, keďže zemetrasenie zasiahlo mnohé odľahlé ostrovy. Otrasy vyvolali asi metrové vlny tsunami, ktoré zasiahli pobrežie viacerých tichomorských ostrovov vrátane Vanuatu, Fidži a Novej Kaledónie. Varovanie pred tsunami, ktoré vydali vo väčšine ostrovných štátov južného Tichomoria, následne zrušili.

Zemetrasenie vychádzalo z relatívne malej hĺbky asi 5,8 kilometra pod morom so stredom asi 580 kilometrov od hlavného mesta Šalamúnových ostrovov Honiara. Po hlavnom zemetrasení nasledovalo niekoľko následných otrasov s magnitúdou 6,4 a 6,6. Otrasy podľa prvých správ zrovnali so zemou najenej štyri malé dedinky na Šalamúnových ostrovoch.

V roku 2007 silné zemetrasenie s magnitúdou 8,0 a následné tsunami zabili na Šalamúnových ostrovoch 52 ľudí a tisíce zostali bez domovov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok