Najlepšie pôrodnice sú v Trenčíne, Čadci a Bratislave

TASR, TA3
5.2.2013 14:56

Najlepšie pôrodnice na Slovensku sú v Trenčíne, Čadci a Bratislave. Vyplýva to z hodnotenia Sprievodca pôrodnicami 2012, ktorý koordinoval Stredoeurópsky inštitút pre zdravotnú politiku – Health Policy Institute (HPI) a rodinka.sk.

Rebríček vznikol na základe hodnotenia služieb pôrodníc, kvality zdravotnej starostlivosti a spokojnosti mamičiek. V celkovom hodnotení nemocníc sa na prvej priečke umiestnila pôrodnica vo Fakultnej nemocnici Trenčín, nasleduje Kysucká nemocnica s poliklinikou Čadca a bratislavská Nemocnica Sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ul. Trenčianska nemocnica získala tiež prvé miesto v hodnotení zdravotníckych expertov. Mamičky najpozitívnejšie oceňovali pôrodnicu v Starej Ľubovni, zlatú priečku za poskytované služby dostala bratislavská Gynekologicko-pôrodnická nemocnica KOCH.

"Verím, že to vypovedá o tom, že trend starostlivosti na našom pracovisku je správny," reagoval na úspech trenčianskej pôrodnice prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Peter Kaščák. Z hľadiska profesionálnej bezpečnosti je podľa neho dôležité technické a personálne zázemie, ktoré dokáže zabezpečiť práve veľká nemocnica. "Som presvedčený, že aj vo veľkej budove môžete vytvoriť príjemné prostredie. Od začiatku pôrodu je u nás rodička celý pôrod v jednej miestnosti, kde nemá pocit, že je v kolose fakultnej nemocnice," doplnil.

Do hodnotenia sa v roku 2012 zapojilo 3165 mamičiek, zdravotnú starostlivosť hodnotilo 14 zdravotníckych expertov. Z výskumu odborníkov v oblasti gynekológie a perinatológie vyplynulo, že na Slovensku sa robí príliš veľa cisárskych rezov. Takýmto spôsobom rodí takmer tretina žien. Vysoký podiel nie je podľa lekárky a odbornej garantky projektu Silvie Hnilicovej problémom len na Slovensku, ale vo všetkých vyspelých krajinách. Spôsobuje to podľa nej viacero faktorov. "Často majú strach z pôrodu. Cisársky rez je oveľa kratší, často je to pre lekárov praktickejšie," povedala lekárka. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča 15 percent cisárskych rezov spomedzi pôrodov, na Slovensku rodí cisárskym rezom takmer 30 percent rodičiek. Medzi pôrodnicami sa pritom tento podiel veľmi líši. V trenčianskej nemocnici rodí cisárskym rezom 18 percent žien, v Nových Zámkoch vyše 50 percent.

V rámci hodnotenia starostlivosti prieskum bral do úvahy, či nemocnice dovoľujú ženám, aby mali počas pôrodu po boku blízku osobu, ako sa zdravotnícke zariadenie stavia k prikladaniu dieťaťa na telo matky bezprostredne po pôrode, tzv. bondingu či možnosti ubytovania v nemocnici. Klinická psychologička a spoluautorka projektu Hana Celušáková považuje za veľký posun, že niektoré nemocnice považujú bonding za samozrejmosť. "Našli sme nemocnice, ktoré to považujú za bežný postup v starostlivosti o bábätko," povedala na dnešnej tlačovej besede. Slovenské pôrodnice však podľa nej stále zaostávajú v zabezpečení toho, aby dieťa bolo s matkou počas celého pobytu v nemocnici, pričom mamička dostane podporu, ako sa má o dieťa starať. "To vybavenie tiež niekedy pokrivkáva, mamičky sú tri, štyri na izbe s jednou toaletou, sprchou na chodbe," dodala Celušáková.

"Do roka 2015 má byť Sprievodca pôrodnicami kľúčovým najrešpektovanejším portálom, kde sa mamičky, oteckovia, verejnosť môžu dozvedieť všetky dôležité informácie o tom, kde, ako a za akých podmienok rodiť," povedal na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľ inštitútu HPI Peter Pažitný. Sprievodca pôrodnicami 2012 je druhým rebríčkom pôrodníc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok