Mladý vodca Kim používa politicky korektný smartfón

TASR
5.2.2013 11:20

Severokórejský vodca Kim Čong-un zrejme používa smartfón, pričom na základe podrobnej analýzy dostupných agentúrnych fotografií sa pravdepodobne podarilo identifikovať aj jeho značku.

Mladý vodca Kim používa politicky korektný smartfón
Mobilgeeks.de

Ako napísal juhokórejský denník Čung Ang ilbo (The Korea Daily), Kim z pochopiteľných dôvodov nie je fanúšikom Samsungu, odborníci z juhokórejskej tajnej služby sa domnievajú, že si vybral politicky korektnú taiwanskú značku HTC.

Odborníci skúmali agentúrnu fotografiu z 26. januára, ktorá zachytáva Kima na porade s predstaviteľmi ministerstva obrany a zahraničných vecí. Po jeho pravej ruke, tesne vedľa kopy dokumentov, je na stole aj čierny mobilný telefón. "Keďže Kim položil telefón k dokumentom, ktoré má pred sebou, predpokladáme, že si ho aj sám doniesol," uviedol pre denník juhokórejský vládny úradník. Pripustil, že Kim ním zrejme komunikuje so straníckymi funkcionármi alebo s rodinou.

Ako pripomína juhokórejský denník, obyvatelia KĽDR sa nesmú na internet pripájať prostredníctvom smartfónov. Môžu ich používať len na telefonovanie alebo odosielanie správ, aj to len v rámci KĽDR. Citovaný zdroj uviedol, že Kim, jeho príbuzní a ľudia z jeho najbližšieho okolia sú zjavne výnimkou z tohto pravidla.

Podľa informácií z vlaňajšieho novembra mobilné telefóny v Severnej Kórei používa 1,5 milióna ľudí. V hlavnom meste Pchjongjang mobil používa asi 60 percent obyvateľov vo veku od 20 do 50 rokov. Niektorí majú už k dispozícii aj smartfóny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok