Europol odhalil megaprípad: Zmanipulovaných mohlo byť až 680 zápasov

TASR, TA3
4.2.2013 17:48

Vyšetrovatelia európskeho policajného úradu Europol v pondelok oznámili, že sa im podarilo identifikovať okolo 380 futbalových zápasov, ktoré mali byť zmanipulované. Podvody vyniesli zainteresovaným okolo osem miliónov eur.

Europol odhalil megaprípad: Zmanipulovaných mohlo byť až 680 zápasov
SITA

Celkovo je podľa agentúry Reuters podozrivých 680 stretnutí - 380 v Európe a zvyšných 300 v Afrike, Ázii v Strednej a Južnej Amerike. Ide najmä o zápasy, ktoré sa uskutočnili v rokoch 2008 až 2011. Medzi zmanipulovanými mali byť kvalifikačné stretnutia na svetový a európsky šampionát, ale tiež duely Ligy majstrov a najvyšších súťaží v mnohých európskych súťažiach. Najviac podozrivých zápasoch sa údajne odohralo v Turecku (79), Nemecku (70) a Švajčiarsku (41).

Šéf Europolu Rob Wainwright povedal, že skorumpovanú sieť tvorilo asi 425 rozhodcov, zástupcov klubov, hráčov a ďalších podvodníkov v 15 krajinách. Odmietol však prezradiť mená hráčov a názvy klubov, kým sa vyšetrovanie neskončí. "Je to smutný deň pre európsky futbal," uviedol Wainwright a dodal, že o výsledkoch vyšetrovania bude informovať prezidenta Európskej futbalovej únie Michela Platiniho.

Hovorca UEFA pre BBC potvrdil, že únia bude spolupracovať pri vyšetrovaní. "Vzhľadom na správy o manipulovaní zápasov v európskych súťažiach zostaneme v kontakte s Europolom."

"Máme dôkazy o 150 prípadoch. Stojí za tým singapurský gang, ktorý bol ochotný zaplatiť za zápas 100.000 eur. Podozrivé sú aj dva kvalifikačné zápasy na majstrovstvá sveta," povedal šéf vyšetrovateľov v Bochume Friedhelm Althans. "Toto je špička ľadovca."

Maďarský vyšetrovateľ László Angeli vysvetlil, ako podvody fungovali. "Maďarský člen skupiny, ktorý bol podriadený šéfovi zo Singapuru, bol v kontakte s maďarskými rozhodcami, spoločne potom mohli narušiť zápas. Spolupáchatelia potom uzatvárali stávky na internete alebo po telefóne s bookmakermi v Ázii, kde stávky akceptovali. Do jedného zmanipulovaného zápasu tak mohlo byť zapletených až 50 osôb z desiatich krajín."

"Spolupráca s políciou by mala pomôcť v boji s korupciou. Opakujem, toto je veľký problém futbalu a vlád, ktorý treba riešiť," vyjadril sa prezident Medzinárodnej futbalovej federácie Sepp Blatter.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok