Turecký premiér: Polstoročné čakanie na EÚ je neodpustiteľné

SITA, TASR
4.2.2013 14:31

Polstoročné čakanie Turecka na vstup do Európskej únie je "neodpustiteľné“. Vyhlásil to v pondelok turecký premiér Tayyip Erdogan počas svojej návštevy Českej republiky. Podľa neho by mala byť jeho krajina prijatá bez ďalšieho omeškania.

Turecký premiér: Polstoročné čakanie na EÚ je neodpustiteľné
ČTK

Erdogan ešte v októbri minulého roka povedal, že Turecko môže stratiť záujem, ak mu EÚ do roku 2023 neodobrí členstvo. Prvýkrát tak naznačil, do kedy je Ankara ochotná čakať na vstup do únie. "Naša spolupráca a solidarita s európskymi krajinami bude samozrejme pokračovať, aj keď nás neprijmú,“ uviedol a zároveň dodal, že želaním Turecka je vstup do EÚ. Turecko podľa neho začalo rokovania o zapojení sa do európskej integrácie už roku 1963.

Oficiálne prístupové rokovania s Tureckom, ktorých výsledkom by malo byť plnoprávne členstvo krajiny, trvajú už od roku 2005, Ankara však doteraz uzavrela iba jednu z 35 politických kapitol. Väčšina z nich je momentálne zmrazená na podnet Bruselu, Cypru a Francúzska, pričom jednu z hlavných prekážok tvorí odmietanie Turkov sprístupniť svoje prístavy a letiská cyperským dopravcom.

Národnostne zmiešaný Cyprus vstúpil v roku 2004 do EÚ ako celok, hoci v skutočnosti je už desiatky rokov rozdelený na dve časti. Severocyperská turecká republika, ktorú uznáva iba Turecko, vznikla v reakcii na puč s cieľom pripojiť ostrov ku Grécku. Väčšina medzinárodného spoločenstva, naopak, uznáva výhradne legitimitu gréckocyperskej vlády kontrolujúcej južnú časť ostrova.

Premiér Nečas podporil plnoprávne členstvo

Český premiér Petr Nečas ubezpečil v Prahe tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, že Česko jednoznačne podporuje plnoprávne členstvo Turecka v Európskej únii, ak splní všetky prístupové podmienky. Informoval o tom Český rozhlas.

Premiéri podpísali tiež vyhlásenie o spolupráci v kultúrnej oblasti, na základe ktorého začne v Prahe fungovať turecké kultúrne centrum.

Erdogan vyzval na otvorenie českého kultúrneho centra v Turecku a prejavil záujem o účasť českých firiem na rozsiahlej rekonštrukcii tureckého energetického sektora.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok