Brusel rieši sťažnosť Maďarov na slovenský zákon

SITA
4.2.2013 11:16

Európsky parlament má na stole sťažnosť, v ktorej sa maďarskí občania sťažujú na porušovanie ich občianskych práv Slovenskou republikou a dožadujú sa spustenia procedúry vyšetrovania Slovenska príslušnými inštitúciami EÚ.

Brusel rieši sťažnosť Maďarov na slovenský zákon
SITA

Maďarskí občania Zoltán Lomnici, predseda Rady ľudskej dôstojnosti, a László Gubi sa v petícii europarlamentu sťažujú na slovenský zákon o štátnom občianstve, ktorý hovorí, že občanovi, ktorý prijme občianstvo iného štátu, zaniká občianstvo SR. Petícii vyjadrila podporu aj mimoparlamentná Strana maďarskej komunity.

Na maďarskú petíciu zareagoval slovenský europoslanec za SNS Jaroslav Paška, ktorý podal oficiálnu námietku proti prípustnosti prerokovania tejto petície v orgánoch Európskeho parlamentu. "Petícia predložená bývalým predsedom Najvyššieho súdu Maďarskej republiky Zoltánom Lomnicim nespĺňa základné formálne podmienky prípustnosti definované rokovacím poriadkom Európskeho parlamentu," povedal Paška.

Tvrdí tiež, že EÚ otázky občianstva zaraďuje k výlučným kompetenciám členských krajín, takže štáty môžu slobodne rozhodovať o tom, kto a za akých podmienok sa môže stať občanom ich krajiny a nemajú nijaký dôvod svoje pravidlá koordinovať s orgánmi EÚ. "Podobnú právnu úpravu, ktorá nepripúšťa dvojité občianstvo, majú v Európe aj Nórsko, Litva, Lotyšsko, Estónsko, Dánsko, Španielsko, Slovinsko, Česká republika či Bulharsko. Preto je absurdné tvrdenie, že by len Slovenská republika takouto úpravou občianstva diskriminovala nejakú národnostnú menšinu," dodal Paška.

Europoslanec preto upozornil predsedníčku Výboru pre petície Európskeho parlamentu Erminiu Mazzoni a pracovníkov jej sekretariátu, že europarlament nemá legitímne oprávnenie o petícii rokovať a požiadal ich o odmietnutie prerokovávania tejto sťažnosti vo výbore.

Súčasné znenie zákona o občianstve, ktoré umožňuje stratu štátnej príslušnosti, presadila v roku 2010 dosluhujúca vláda Roberta Fica ako reakciu na maďarský zákon o dvojitom občianstve. Ten totiž umožnil, aby občianstvo Maďarska získali všetci ľudia, ktorých predkovia žili v Uhorsku a ovládajú maďarčinu.

Od 17. júla 2010, odkedy je v zákone povinnosť oznamovať nadobudnutie cudzieho štátneho občianstva, stratilo slovenské občianstvo nadobudnutím cudzieho občianstva viac ako 430 osôb. Ministerstvo vnútra už pripravuje návrh novely, ktorej cieľom je zmierniť podmienky, za ktorých dochádza k strate štátneho občianstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok