Taliban pošle po zemetrasení pomoc Turecku a Sýrii. Konajú tak na základe ľudskosti a islamského bratstva

ta3 TASR
8.2.2023 09:55

Vláda militantného hnutia Taliban v Afganistane pošle po pondelkovom ničivom zemetrasení Turecku a Sýrii pomoc za vyše 165-tisíc dolárov, uviedlo v oznámení afganské ministerstvo zahraničných vecí. V stredu o tom informovala tlačová agentúra Reuters.

Taliban pošle po zemetrasení pomoc Turecku a Sýrii. Konajú tak na základe ľudskosti a islamského bratstva
TASR/AP

Afganistan trpí krutou ekonomickou a humanitárnou krízou a OSN tam v rámci svojich programov smeruje pomoc, ktorá patrí k jej najväčším. Taliban náhle prevzal moc v krajine v roku 2021, keď sa odtiaľ stiahli zahraniční vojaci, a to si vynútilo uvalenie sankcií na afganský bankový sektor. Okrem toho vládu Talibanu žiaden štát oficiálne neuznáva.

"Islamský emirát Afganistan... oznamuje balík pomoci Turecku za desať miliónov afghání (111-tisíc dolárov) a Sýrii za päť miliónov afghání (55 500 dolárov). Konáme tak na základe ľudskosti a islamského bratstva," uviedlo v utorok večer v oznámení ministerstvo zahraničných vecí.

Počet mŕtvych po obrovskom pondelkovom zemetrasení s magnitúdou 7,8 a následných dotrasoch v južnom Turecku a Sýrii stúpol na 8300. Záchranári tam v mrazoch zvádzajú preteky s časom a stále hľadajú v troskách zrútených budov ľudí, ktorí mohli prežiť. Desaťtisíce ďalších ľudí utrpeli zranenia a mnohí zostali v mrazivom zimnom počasí bez domova.

V Afganistane tiež v posledných týždňoch zomreli v mrazoch a z dôvodu ekonomickej krízy stovky obyvateľov. Veľa humanitárnych organizácií v Afganistane čiastočne pozastavilo svoju činnosť, pretože vláda Talibanu nariadila, že humanitárne pracovníčky tam nesmú pôsobiť. Organizácie preto v tejto konzervatívnej krajine nemôžu plniť množstvo programov na pomoc ľuďom. Západní diplomati vyhlásili, že vládu Talibanu oficiálne neuznajú, kým nezmení postoj k právam žien.

Napriek obmedzenému toku zahraničných financií na rozvojovú pomoc, ktoré boli v minulosti chrbticou rozpočtu afganského štátu, Svetová banka informovala, že vláda Talibanu zvýšila export –napríklad uhlia do susedného Pakistanu – a jej príjmy sú stále dobré.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok