Južná Kórea a USA začali manévre, KĽDR to vníma ako nácvik útoku

TASR
4.2.2013 08:16

Juhokórejské a americké jednotky začali dnes spoločné námorné manévre, ktoré prebiehajú v období, keď Pchongjang hrozí vykonaním ďalšej jadrovej skúšky.

Južná Kórea a USA začali manévre, KĽDR to vníma ako nácvik útoku
SITA

Trojdňové vojenské cvičenie sa koná pri východnom pobreží Kórejského polostrova a zúčastňuje sa ich aj jadrová ponorka amerického námorníctva.

Podľa juhokórejskej armády ide o pravidelné spoločné cvičenie, ktoré bolo naplánované skôr, než došlo k najnovšej eskalácii napätia medzi oboma Kóreami. V Soule dúfajú, že manévre môžu poslúžiť ako varovanie Pchjongjangu, aby sa vystríhal provokácií.

Severokórejské médiá označili manévre za nácvik preventívneho útoku na KĽDR, uviedla agentúra AP.
Komunistická Kórea v januári oznámila, že uskutoční ďalší, v poradí už tretí jadrový test na protest proti sprísneným medzinárodným sankciám. Tie prijala Bezpečnostná rada OSN v reakcii decembrové odpálenie balistickej severokórejskej balistickej rakety.

Predchádzajúce dve jadrové skúšky z rokov 2006 a 2009 KĽDR taktiež uskutočnila po tom, ako na ňu uvalili tvrdšie medzinárodné sankcie.

Severokórejský vodca Kim Čong-un v nedeľu podľa správ oficiálnych médií vydal "dôležité" direktívy v záujme posilnenia armády a ochrany národnej suverenity, ktoré podľa analytikov zrejme súvisia s plánovaným nukleárnym testom. Vláda v Soule je presvedčená, že KĽDR už finišuje s jeho prípravami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok