Najvzdelanejšia osoby Slovenska sú v súčasnosti na materskej, ukázala štúdia

ta3 tasr
6.2.2023 18:20

Vzdelanostná úroveň obyvateľstva na Slovensku rastie. Najvzdelanejšia skupina osôb v SR je podľa ekonomickej aktivity v súčasnosti na materskej dovolenke. V pondelok o tom informovala hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľstva, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder na základe štúdie Vzdelanostný a kariérny diferenciál populácie SR, ktorú vypracovala spoločnosť Trexima Bratislava.

Univerzita Komenského v Bratislave 1140 px
TASR/Jaroslav Novák

Ľudia v SR dosahujú v priemere 70 % maximálnej možnej vzdelanostnej úrovne. Táto hodnota vzrástla od roku 2011 o dva percentuálne body (p. b.). Do uvedenej hodnoty sú zahrnuté všetky osoby s trvalým pobytom v SR vrátane mladistvých, ktorí ešte nedosiahli svoju plnú úroveň vzdelania, uviedla Stauder.

Pod priemernou vzdelanostnou úrovňou v SR sa nachádzajú nezamestnaní a nepracujúci dôchodcovia približne s rovnakou vzdelanostnou úrovňou. Výraznejšie nad priemernou republikovou úrovňou vzdelania sú osoby pracujúce bližšie k maximálnej úrovni vzdelania, no predovšetkým osoby na materskej a rodičovskej dovolenke s indikátorom vzdelanostnej úrovne 85. Úroveň vzdelania vzrástla najvýraznejšie oproti roku 2011 v tejto kategórii a v súčasnosti na materskú a rodičovskú dovolenku odchádzajú stále vzdelanejšie osoby, definovala štúdia.

Predpokladá, že za tento fenomén môže aj legislatíva zvyšujúca maximálnu sumu materského príspevku a zjednodušenie pravidiel pre otcovskú dovolenku. Zo všetkých osôb v tejto kategórii bolo v súčasnosti takmer desať percent mužov, zatiaľ čo v roku 2011 ich boli dve percentá.

Celková vzdelanostná úroveň žien bola v predminulom roku na hodnote 71, čo je o jeden p. b. viac ako u mužov. Výraznejšie rozdiely v prospech žien sú v členení podľa ekonomickej aktivity, kde majú nezamestnané ženy vyššiu vzdelanostnú úroveň než nezamestnaní muži, v priemere o dva percentuálne body, a takisto pracujúce ženy v priemere o tri p. b. vyššiu úroveň ako pracujúci muži, uviedla Stauder.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok