Na Kube sa konali parlamentné voľby

TASR TA3
3.2.2013 23:45

Milióny Kubáncov dnes hlasovali za kandidátov do parlamentu vo voľbách, ktoré podľa kritikov nie sú otvorené a neponúkajú skutočné súperenie. Vláda však voľby bráni a označuje ich za ľudovú demokraciu.

Na Kube sa konali parlamentné voľby
SITA

Zvolený jednokomorový zákonodarný zbor sa zíde 24. februára a zvolí si nového predsedu - prvýkrát po dvoch desaťročiach. Dlhoročný líder parlamentu Ricardo Alarcón však nie je na hlasovacích lístkoch.

Nový parlament bude zároveň voliť aj prezidenta, ale očakáva sa, že v úrade potvrdí na ďalších päť rokov Raúla Castra, brata Fidela Castra. Zábery štátnej televízie zachytávali, ako Raúl hádže svoj hlas do urny vo východokubánskej provincii Santiago. Informovala o tom v správe tlačová agentúra AP.

Dnešné hlasovanie je druhou fázou volebného procesu, ktorý sa začal vlani v októbri komunálnymi voľbami.

Obmedzenia volebných období na Kube neexistujú, ale Raúl Castro pri viacerých príležitostiach navrhoval limity pre verejných predstaviteľov vrátane prezidenta, a to iba dve po sebe nasledujúce obdobia v úrade.

Vládni kritici označujú kubánske voľby za formálne a poukazujú na to, že na ostrove je povolená iba komunistická strana a že na volebnom lístku je iba jeden odsúhlasený kandidát pre každé kreslo v parlamente.

Raúl Castro a jeho starší brat Fidel, teraz už na dôchodku, riadili vládu päť desaťročí.


Kubánski predstavitelia tvrdia, že neexistencia viacerých strán či politickej kampane má za následok, že voľby nenarušuje korupcia ani osobitné finančné záujmy. Dôkazom záujmu verejnosti o voľby je podľa predstaviteľov vysoká účasť voličov.


Kandidáti do parlamentu nemusia patriť do komunistickej strany, ale tí, čo nie sú jej členmi, zvyčajne patria do pridružených či spojeneckých organizácií.


Oprávnených voličov je na Kube viac ako osem miliónov a dnes schvaľovali 612 členov Národného zhromaždenia i vyše 1600 provinčných delegátov. Vláda uviedla, že účasť voličov v roku 2008, keď sa konali posledné parlamentné voľby, bola 96,8 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok