Musk je nevinný v kauze tvítov o prevzatí Tesly. Žalobcovia chceli miliardové odškodné

ta3 čtk
4.2.2023 09:19

Zakladateľ a šéf výrobcu elektromobilov Tesla Elon Musk podľa súdu nie je vinný z podvodu v kauze jeho tvítov z roku 2018. Podnikateľ v nich tvrdil, že má pripravené financovanie na prevzatie spoločnosti Tesla do súkromných rúk. To sa však nikdy neuskutočnilo. Informujú o tom tlačové agentúry.

Súdny proces sa týkal otázky, či dvojica tweetov, ktoré Musk zverejnil na začiatku augusta 2018, poškodila akcionárov Tesly počas desaťdňového obdobia, ktoré predchádzalo Muskovmu priznaniu, že k transakcii, ktorú si predstavoval, nedôjde. V prvom z dvoch tvítov Musk uviedol že má zaistené financovanie na odkúpenie Tesly za 72 miliárd USD, a to v čase, keď firma zápasila s výrobnými problémami. Druhý tvít o niekoľko hodín neskôr naznačoval, že dohoda je na spadnutie. Obchodovanie s akciami Tesly bolo po jeho tvítoch pozastavené a cena akcií potom niekoľko týždňov kolísala.

Musk sa kvôli tvítom už skôr dohodol na urovnaní s regulátorom trhu s cennými papiermi vo výške 40 miliónov USD. V rámci urovnania tiež odstúpil z funkcie predsedu správnej rady Tesly, ale zostal jej riaditeľom a nepriznal pochybenia. Skupina akcionárov potom podala na druhého najbohatšieho muža na svete hromadnú žalobu, v ktorej sa tvrdí, že investorov uviedol do omylu.

Žalobcovia požadovali miliardové odškodné. Podľa agentúry AP je rozhodnutie dôležité pre Muska aj preto, že agresívne hájil svoje možnosti slobodne a rozsiahlo tvítovať. Prevádzkovateľa sociálnej siete Twitter Musk vlani v októbri kúpil za 44 miliárd dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok