EÚ sa dohodla na cenových stropoch na ropné produkty z Ruska

ta3 čtk
3.2.2023 18:46

Zástupcovia vlád členských krajín Európskej únie sa dnes dohodli na cenových stropoch na ropné produkty z Ruska dovážané do mimoúnijných krajín. Informovalo o tom švédske predsedníctvo EÚ. Pri nafte bude podľa únijných činiteľov strop predstavovať 100 dolárov a pri vykurovacích olejoch 45 dolárov za barel. Opatrenia nadobudnú platnosť v nedeľu, až ho členské krajiny formálne schvália a potvrdí skupina ekonomicky vyspelých krajín G7. Súbežne začne platiť aj úplný zákaz dovozu ropných produktov do EÚ. Cieľom je znížiť príjmy, ktoré má Rusko z vývozu nafty a ďalších produktov, a obmedziť tak možnosti financovania vojnovej agresie na Ukrajine.

Bloomberg: Ukrajina sa chystá zdražiť tranzit ropy pre Maďarsko a Slovensko
TASR/AP

Únia spolu s G7 as Austráliou už od 5. decembra zaviedla maximálnu cenu 60 dolárov za barel ruskej ropy prepravovanej po mori. V prípade prekročenia tohto limitu je zakázané ropu prevážať a poisťovať jej prepravu. Rovnakým spôsobom budú fungovať aj cenové limity pri ropných produktoch. "Európske spoločnosti budú mať zakázané sprostredkovať, financovať, prepravovať či akokoľvek sa podieľať na týchto dodávkach, pokiaľ nebude ich cena rovná či nižšia ako stanovený strop," povedal novinárom jeden z únijných činiteľov.

Cenové stropy sú súčasťou reakcie západných krajín na útok ruských vojsk na Ukrajinu. Dopĺňajú už skôr schválené embargo na dovoz ropy a ropných produktov z Ruska do EÚ. Embargo na dovoz ropy začalo platiť 5. decembra a embargo na ropné produkty nadobudne platnosť v nedeľu.

Rusko na cenový strop pre ropu reagovalo zákazom jej vývozu do krajín, ktoré najvyššie stanovené ceny uplatňujú. Podľa únijných činiteľov cenové obmedzenie funguje, pretože znížilo cenu ropy a pritom neohrozilo jej dodávky do krajín mimo Európy. Ukrajina ale už v januári požiadala o zníženie stanovenej šesťdesiatdolárovej hranice, pretože cena ruskej ropy spadla pod ňu.

Pri dnes schválenom strope sa únijné štáty preli najmä o maximálnu výšku ceny nafty. Poľsko a pobaltské krajiny, ktoré tradične zastávajú najostrejšiu pozíciu voči Rusku, chceli podľa diplomatov nižšiu ako stodolárovú hranicu, na rozdiel od predchádzajúceho stropu na surovú ropu sa im však požiadavku presadiť nepodarilo. Moskva v reakcii na chystané embargo a strop na ropné produkty dnes uviedla, že nevidí dôvod na výrazné zníženie produkcie svojich rafinérií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok