Joe Biden a Sergei Lavrov: Rozpory vo vzťahoch Ruska a USA budú vždy existovať

TA3
3.2.2013 09:07

Rozpory vo vzťahoch Ruska a spojených štátov budú vždy existovať. Na bezpečnostnej konferencii v Mníchove sa na tom zhodli ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a americký viceprezident Joe Biden. Obaja pritom vyjadrili vôľu vzájomné rozpory riešiť.

Sýrsky opozičný líder Muáz al-Chatíb v sobotu na bezpečnostnej konferencii v Mníchove po stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejov Lavrovom absolvoval aj sedenie so šéfom iránskej diplomacie Alím Akbarom Sálehím. Uviedla to agentúra Reuters.  Al-Chatíb po 45-minútovom rozhovore so Saléhím pre Reuters povedal: "Zhodli sme sa, že musíme nájsť riešenie na ukončenie utrpenia Sýrčanov."

Na margo rokovaní s ruským ministrom politik uviedol, že aj napriek odlišnému pohľadu ruskej strany, sýrska opozícia víta "rokovania zamerané na upokojenie krízy v Sýrii". Zároveň však podotkol, že "je ešte množstvo detailov, ktoré treba prediskutovať". Al-Chatíb v sobotu tiež absolvoval separátne rokovania s americkým viceprezidentom Joeom Bidenom a špeciálnym vyslancom OSN pre Sýriu Lachdarom Bráhímím.
Líder sýrskej opozície podľa jeho vlastných slov prišiel na mníchovskú konferenciu so zámerom "nájsť riešenie, ako odstrániť (Asadov) režim tak, aby pretieklo čo najmenej krvi."

Pozorovatelia sa zhodujú, že al-Chatíbove stretnutie so Sálehím možno otvorí cestu k prípadnému zlomu v úsilí primäť dve strany sýrskeho konfliktu zasadnúť za rokovací stôl a vyjednať dlhoočakávaný mier.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok