V Bosne a Hercegovine zadržali bývalého policajta Kučerku, pojednávanie nebude

ta3 tasr
1.2.2023 17:28

Štvrtkové pojednávanie s expolicajtom Mariánom Kučerkom na Najvyššom súde nebude. Kučerka, na ktorého sudca vydal medzinárodný zatykač, je aktuálne v rukách bosnianskej polície. Predseda senátu preto termín verejného zasadnutia zrušil. Ďalší je naplánovaný na budúci týždeň.

"Náš klient sa dostavil pred policajné orgány Bosny a Hercegoviny dobrovoľne po tom, ako zistil, že na neho bol vydaný medzinárodný zatýkací rozkaz. V súčasnosti prebieha konanie o tom, či bude alebo nebude na základe tohto zatýkacieho rozkazu vydaný na Slovensko," ozrejmil.

Polícia SR potvrdila, že Mariána Kučerku zadržali príslušníci policajných orgánov Bosny a Hercegoviny. "Bližšie informácie o stave extradičného konania budú k dispozícii v najbližších dňoch po obdržaní informácie z kompetentného súdu Bosny a Hercegoviny," priblížila na sociálnej sieti.

Pri rozhodovaní o vydaní treba podľa Bezáka zohľadniť, že ho vydal sudca Juraj Kliment. Bezák poukázal na to, že ten podľa právoplatného nálezu Ústavného súdu SR nie je v trestnej veci zákonným sudcom. "Jeho príbuzenský vzťah k prokurátorovi Ondrejovi Repovi je takej povahy a intenzity, že objektívne vyvoláva pochybnosti o jeho nestrannosti nielen u osoby nášho klienta, ale aj u akéhokoľvek nestranného pozorovateľa, čo môže viesť až k strate dôvery občanov v spravodlivosť," skonštatoval.

Prvostupňový súd Mariána K. pôvodne uznal za vinného zo zločinu prijímania úplatku a pre obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v spolupáchateľstve, uložil mu trest 11 rokov väzenia. Prípad je v súčasnosti na Najvyššom súde SR. Expolicajt sa na zasadnutia opakovane nedostavil.

Marián Kučerka čelí obžalobe za prijatie úplatku vo výške 25.000 eur od podnikateľa Norberta Bödöra prostredníctvom bývalého šéfa finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernarda Slobodníka. Pomôcť mal za to Štefanovi Ž., príbuznému exministra Petra Žigu. V druhom skutku sa mu kladie za vinu, že mal prijať úplatok vo výške 200.000 eur od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok