Mal by odstúpiť, reagoval na Budajov podpis k spolupráci s ŠtB Pčolinský. Matovič ho posiela pred novinárov

ta3 TASR
1.2.2023 13:22

Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj by mal odstúpiť, myslí si to Peter Pčolinský z hnutia Sme rodina. Podpredseda parlamentu tak reagoval na zverejnené informácie o tom, že minister podľa dokumentu, ktorý našiel český historik Prokop Tomek, podpísal spoluprácu s komunistickou tajnou službou ŠtB. Na informácie o Budajovi reagoval už aj Igor Matovič.

"Pán Budaj by mal mať kožu na tvári a odstúpiť," reagoval na medializované informácie podpredseda národnej rady Peter Pčolinský.

Líder hnutia OĽANO Igor Matovič čaká, že sa Ján Budaj (OĽANO) vyjadrí k informáciám o jeho spolupráci so Štátnou Bezpečnosťou. Podčiarkol, že k situácii by sa mal postaviť čelom. "Nech sa postaví pred novinárov," uviedol Matovič. "Ak to bude vyzerať pravdivo, podľa toho sa k tomu postavím aj ja," dodal. Na otázku, či Budaja medializovaný dokument o spolupráci nediskvalifikuje z postu ministra reagoval, že bude závisieť od jeho vysvetlenia. Matovič dodal, že si informácie nemá ako preveriť, preto treba veriť aj Ústavu pamäti národa.

Líder opozičného Smeru-SD Robert Fico už vyzval na tlačovej besede prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby našla riešenie a dostala Jána Budaja (OĽANO) z vedenia ministerstva životného prostredia.

Budaj, ktorý je dočasne povereným ministrom životného prostredia a spoluorganizátorom protikomunistických mítingov za zamatovej revolúcie v roku 1989 podľa dokumentu, ktorý našiel český historik Prokop Tomek, podpísal spoluprácu s komunistickou tajnou službou ŠtB a zaviazal sa donášať na svojich známych. Napísal to v stredu denník SME, ktorý s odvolaním sa na historikov súčasne upozornil, že založenie spisu na Budaja nespĺňalo vtedajšie pravidlá a že nešlo o štandardný záväzok k spolupráci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok