Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Peptidový sprej ničí baktérie v ranách bez použitia antibiotík

Peptidový sprej ničí baktérie v ranách bez použitia antibiotík
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 2. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vždy je dobré, ak sa dá vyhnúť používaniu antibiotík, aby si na ne škodlivé baktérie nevytvorili rezistenciu. Pomôcť by mohol nový sprej na ošetrenie rán, ktorý ničí baktérie pomocou peptidov prirodzene sa vyskytujúcich v našom tele, a to bez potreby užívania antibiotík.

Hoci sa v predchádzajúcich štúdiách skúmalo použitie takýchto peptidov na likvidáciu baktérií v medicíne, hlavnou prekážkou bola skutočnosť, že peptidy sa po kontakte s krvou alebo inými telesnými tekutinami rýchlo rozpadajú. Na základe úspechu predchádzajúceho projektu vedci zo švédskej Chalmersovej technickej univerzity vyvinuli riešenie tohto problému.

V spreji, ktorý vytvorili a ktorý je určený na priamu aplikáciu na otvorené rany, sú molekuly peptidov pripojené k špeciálne štruktúrovaným mikročasticiam hydrogélu. Tento gél chráni peptidy pred krvou a zároveň im umožňuje ničiť baktérie tým, že narúša ich ochranné vonkajšie membrány. Navyše sa predpokladá, že keďže sprej ničí baktérie týmto špecifickým spôsobom, baktérie si voči nemu nevytvoria rezistenciu.

Počas laboratórnych testov sa zistilo, že peptidový sprej pri kontakte zabíja až 99,99 % baktérií, vrátane typov rezistentných voči antibiotikám, ako je MRSA (zlatý stafylokok rezistentný voči meticilínu). Navyše sprej zostal účinný približne 48 hodín.

Antibakteriálny materiál s peptidmi naviazanými na hydrogélové častice pôsobí aj pri kontakte s telesnými tekutinami, ako je krv. Môže sa nastriekať priamo do rán bez narušenia hojenia alebo sa môže použiť ako povlak na katétre a implantáty na prevenciu infekcie a na boj aj proti multirezistentným baktériám.

Vedci sa zaoberajú aj použitím spreja na potiahnutie lekárskych implantátov, aby sa zabránilo vzniku infekcií pri prvom umiestnení prístrojov do tela. Už ho testovali na silikóne, ktorý sa bežne používa na katétre.

„Látka v tomto spreji na rany je úplne netoxická a nemá vplyv na ľudské bunky,“ povedal doktorand Edvin Blomstrand, jeden z hlavných autorov článku o štúdii. „Na rozdiel od existujúcich baktericídnych sprejov nebrzdí proces hojenia v tele. Materiály, ktoré sa jednoducho nastriekajú na ranu, dokážu baktérie zabiť aj v kratšom čase“.

Článok bol nedávno uverejnený v magazíne ASC Applied Bio Materials.