FOTO: Po pondelkovom výbuchu v pakistanskej mešite hlásia 100 mŕtvych

ta3/TASR
31.1.2023 08:02

Počet obetí pondelňajšieho útoku na mešitu v pakistanskom Péšávare vzrástol na 100. O najnovšej bilancii informoval zahraničné agentúry hovorca miestnej polície. Zranenie podľa neho utrpelo 150 ľudí, desiatky z nich sú v nemocnici, niektorí v kritickom stave.

FOTO: Po pondelkovom výbuchu v pakistanskej mešite hlásia 100 mŕtvych
TASR/AP

Podľa hovorcu miestnej polície Muhammada Idžáza Chána bol útok spáchaný ako odveta za policajné operácie namierené proti ozbrojeným islamistickým skupinám. "Sme v tomto boji v prvej línii, a to je dôvod, prečo sme sa stali cieľom," povedal AFP Chán. "Cieľom bolo nás demoralizovať," dodal.

"Došlo k pochybeniu pri zaisťovaní bezpečnosti, generálny inšpektor polície zriadil vyšetrovaciu komisiu, ktorá preverí všetky aspekty incidentu," povedal Abbásí. "Počet obetí stúpol na 89 potom, čo svojim zraneniam podľahlo ďalších šesť pacientov. Takmer 90 percent mŕtvych sú policajti," povedal agentúre AFP policajný hovorca Muhammad Idžáz Chán.

Šéf záchranárov Bilál Fajzí uviedol, že záchranné tímy dnes pokračovali v pátraní po ďalších ľuďoch, ktorí sú podľa predpokladov stále pod troskami. Nádej, že by bol niekto z nich nájdený živý, je ale podľa pakistanských úradov minimálna.

V okamihu, keď útočník odpálil samovražednú vestu, sa v mešite modlilo takmer 400 veriacich. Mešita leží v rozľahlom komplexe, ktorý tiež slúži ako ústredie polície a protiteroristických jednotiek. Nie je jasné, ako sa útočníkovi podarilo do prísne stráženého areálu dostať. Výbuch patrí medzi najkrvavejšie útoky na pakistanské bezpečnostné zložky za posledné roky.

Péšávar je hlavné mesto severozápadnej provincie Chajbar Pachtunchvá, ktorá susedí s Afganistanom a bola dejiskom častých ozbrojených útokov a stretov. K útoku sa pôvodne prihlásil jeden z veliteľov pakistanskej odnože Talibanu (TTP), organizácia však neskôr poprela, že by útok podnikla. Podľa agentúry AP úrady stále nezistili, kto za útokom stojí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok