Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Molekuly v tvare kefy na fľaše nesú kombinácie liekov proti rakovine

Molekuly v tvare kefy na fľaše nesú kombinácie liekov proti rakovine
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z MIT vyvinuli molekuly v tvare kefy na fľaše, ktoré môžu prenášať skupiny rôznych liekov proti rakovine v správnom pomere. Testy na laboratórnych myšiach ukázali výrazne lepšie výsledky v porovnaní s voľným podávaním liekov proti rakovine.

Existujúce lieky proti rakovine môžu byť účinné proti tomuto ochoreniu, ale bohužiaľ nie vždy sa dostanú presne tam, kde sú potrebné, a tiež sa nemusia dostať v správnom množstve, čo všetko vedie k celému radu toxických vedľajších účinkov. Skupiny liekov môžu znásobiť potenciál boja proti rakovine, ale je ešte ťažšie ich usmerniť na cieľ.

„Ak do tela vstreknete tri lieky, pravdepodobnosť, že sa správny pomer týchto liekov dostane k rakovinovej bunke v rovnakom čase, môže byť veľmi nízka,“ povedal Jeremiah Johnson, spoluautor štúdie. „Lieky majú rôzne vlastnosti, ktoré spôsobujú, že sa dostanú na rôzne miesta, a to dosť výrazne sťažuje prevod týchto identifikovaných synergických pomerov liekov“.

Tím z MIT preto vyvinul typ „štetinovej“ molekuly, ktorá by mohla byť upravená tak, aby obsahovala niekoľko typov liečiv v presne danom pomere a udržiavala ich inertné, kým sa nedostanú k rakovinovým bunkám. Molekuly liečiv sa viažu na monoméry, potom sa to všetko zmieša tak, aby tieto stavebné bloky vytvorili polyméry. Tým sa vytvorí akási reťaz s neaktívnymi liečivami vyčnievajúcimi z centrálnej chrbtice, čo dáva molekule tvar tela so štetinami, vďaka ktorým sa podobá kefe na fľaše.

Umelecké stvárnenie novej molekuly v tvare kefy na fľaše, ktorá dokáže preniesť niekoľko typov liekov do rakovinových buniek.

Vedci najprv testovali tieto nosiče liekov proti rakovinovým bunkám v laboratórnych miskách, aby vyskúšali najúčinnejšie pomery troch liekov proti rakovine používaných na liečbu mnohopočetného myelómu: bortezomibu, imunitu stimulujúceho lieku pomalidomidu a protizápalového lieku dexametazónu.

Keď výskumníci určili ideálne pomery, podávali lieky prostredníctvom štetinových molekúl laboratórnym myšiam s mnohopočetným myelómom. A skutočne, molekuly obsahujúce všetky tri lieky výrazne spomalili rast nádoru v porovnaní s voľným podávaním liekov v rovnakom pomere alebo podávaním všetkých troch liekov v rámci ich vlastných štetín.

Tím tiež zistil, že štetinové molekuly obsahujúce len bortezomib fungovali lepšie, ako keď sa liek podával voľne. Znížili sa aj vedľajšie účinky, keďže tento liek sa môže hromadiť v červených krvinkách aj rakovinových bunkách a poškodzovať ich.

No táto štúdia je stále vo veľmi ranom štádiu a dobré výsledky na laboratórnych myšiach sa nie vždy prenášajú na ľudí. Výskumníci plánujú pokračovať vo vývoji „štetinových“ molekúl pre prípadné klinické skúšky, ako aj v skúmaní ďalších kombinácií liečiv, ktoré by mohli niesť. To by mohlo zahŕňať iné liečivá, ako sú protilátky a mRNA vakcíny.

Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Nature Nanotechnology.