Terorista útočil v Jeruzaleme, zastrelil sedem ľudí, keď vychádzali zo synagógy

ta3 čtk
27.1.2023 20:35

Sedem ľudí dnes zastrelil a niekoľko ďalších zranil palestínsky ozbrojenec pri teroristickom útoku v synagóge vo východnom Jeruzaleme, píše spravodajský web The Times of Israel s odkazom na zdravotníkov a políciu. Podľa nej bol strelec zabitý.

Útočník podľa denníka prišiel autom k budove, ktorá sa využíva ako synagóga, a začal paľbu. Denník The Jerusalem Post uviedol, že streľba začala v čase, keď ľudia vychádzali zo synagógy po večerných modlitbách. Premiér Benjamin Netanjahu podľa denníka dostáva informácie o vývoji situácie a bude vyhodnocovať ďalší postup. The Jerusalem Post píše, že terorista bol údajne člen Hamasu, čo je islamistické hnutie, ktoré vládne v pásme Gazy. Jeden zo svedkov uviedol, že polícia na miesto prišla až po 20 minútach.

Páchateľ z miesta činu utiekol smerom k palestínskej štvrti, kde sa stretol s privolanými policajtmi. Polícia uviedla, že útočníka, ktorý bol obyvateľom východného Jeruzalema, zastrelila, keď začal na strážnikov strieľať a utekať im. Na mieste zdravotníci konštatovali smrť piatich ľudí. Ďalší traja ľudia - 70-ročná žena, 20-ročný muž a 14-ročný chlapec - boli prevezení do nemocnice vo vážnom stave. Šéf jeruzalemskej polície neskôr uviedol, že dvaja ľudia svojim zraneniam podľahli. Bilancia mŕtvych tak vzrástla na sedem. Do nemocnice boli prevezení aj ďalší dvaja ľudia.

Spojené štáty "patrný teroristický útok" na jeruzalemskú synagógu odsúdili. "Je to úplne strašné. Naše myšlienky, modlitby a sústrasť patria tým, ktorí boli pri tomto ohavnom násilnom čine zabití," uviedol hovorca americkej diplomacie a dodal, že neočakáva zmeny v plánovanej ceste amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena do Izraela. Blinken má Izrael navštíviť budúci týždeň.

Americký prezident Joe Biden tiež nariadil svojmu národnému bezpečnostnému tímu, aby ponúkol podporu svojim izraelským náprotivkom, uviedol Biely dom. "Dôrazne odsudzujeme ohavný teroristický útok, ku ktorému došlo dnes večer v synagóge v Jeruzaleme, a sme šokovaní a zarmútení stratami na životoch," uviedla vo vyhlásení Bidenova hovorkyňa Karine Jean-Pierreová.

Útok odsúdilo aj ministerstvo zahraničia Spojených arabských emirátov či šéf britskej diplomacie James Cleverly. "Útok na veriacich v synagóge v deň pamiatky obetí holokaustu a počas šabatu je strašný. Stojíme na strane našich izraelských priateľov," uviedol vo vyhlásení na twitteri.

Súčasnou eskaláciou násilia v Izraeli a na okupovanom palestínskom území je znepokojený aj generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý vyzval na "maximálnu zdržanlivosť". "Tento útok proti civilistom v čase modlitieb av deň, keď si ľudia pripomínajú obete šoa, je obzvlášť zavrhnutiahodný," uviedlo francúzske ministerstvo zahraničia.

Útok odsúdili aj český prezident Miloš Zeman a premiér Peter Fiala, obaja pripomenuli, že čin sa stal v deň spomienky na obete holokaustu. Minister zahraničia Ján Lipavský vyjadril znepokojenie nad aktuálnou situáciou v Izraeli a na palestínskych územiach. Dnešný útok sa odohral deň po tom, čo izraelskí vojaci pri razii na Západnom brehu Jordánu zabili deväť Palestínčanov, čo zvýšilo pravdepodobnosť ďalšieho krviprelievania, píše agentúra AP.

Otázka Jeruzalema je v mnohých smeroch jadrom palestínsko-izraelského konfliktu. Zatiaľ čo Izrael považuje Jeruzalem za svoje nedeliteľné hlavné mesto, Palestínčania chcú, aby sa jeho východná časť stala hlavným mestom budúceho palestínskeho štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok