Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Magnetický roztok rýchlo odstráni toxické „večné chemikálie“ z vody

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Austrálski vedci vyvinuli zaujímavú novú techniku na odstraňovanie toxických „večných chemikálií“ z vody. Pridaním roztoku do kontaminovanej vody sa znečisťujúce látky obalia a zmagnetizujú, takže sa dajú ľahko prilákať a izolovať.

Perpolyfluóralkylované látky (PFAS) sú skupinou chemikálií, ktoré sa vďaka svojim vlastnostiam odpudzujúcim vodu a ropu široko používajú na celom svete od 50. rokov 20. storočia. V poslednom čase sa však chemické látky PFAS spájajú s množstvom zdravotných problémov, vrátane zvýšeného rizika cukrovky a rakoviny pečene. Čo je ešte horšie, nedávna štúdia zistila, že ich množstvo v dažďovej vode takmer všade na Zemi prekračuje smernice EPA, a aby toho nebolo málo, tieto stabilné molekuly sa veľmi ťažko rozkladajú, čím si vyslúžili prezývku „večné chemikálie“.

Vedci z Queenslandskej univerzity teraz vyvinuli techniku, ktorá by mohla pomôcť odstrániť chemikálie PFAS z vody. Tím navrhol riešenie nazývané ako magnetický fluórovaný polymérny sorbent, ktorý po pridaní do kontaminovanej vody obalí molekuly PFAS. Tým sa stanú magnetickými, takže potom je aplikovaný relatívne jednoduchý proces použitia magnetu na prilákanie znečisťujúcich látok a ich oddelenie od vody.

Pri testoch s malými vzorkami vody zaťaženej PFAS tím zistil, že táto technika dokáže odstrániť viac ako 95 % väčšiny molekúl PFAS, vrátane viac ako 99 % GenX, čo je obzvlášť problematická chemikália, a to v priebehu 30 sekúnd.

Vzorka kontaminovanej vody upravenej pomocou novej techniky, pričom chemikálie PFAS sú priťahované na stranu s magnetom.

Množstvo vedeckých tímov skúmalo spôsoby rozkladu PFAS, ktoré zvyčajne zahŕňali katalyzátory aktivované UV svetlom alebo teplom. Iné využili vodík alebo superkritickú vodu. Vedci z novej štúdie však tvrdia, že ich magnetické riešenie má oproti existujúcim technikám odstraňovania PFAS niekoľko výhod. Samotný roztok sa môže použiť až 10-krát, môže fungovať oveľa rýchlejšie ako ostatné a nevyžaduje si žiadnu dodatočnú energiu na spustenie reakcie.

„Naša metóda ukazuje, že je možné odstrániť viac týchto chemikálií spôsobom, ktorý je rýchlejší, lacnejší, čistejší a veľmi jednoduchý,“ povedal Dr. Cheng Zhang, spoluautor štúdie. „Keďže náš proces nepotrebuje elektrickú energiu, môže sa používať v odľahlých komunitách a mimo siete. Náš tím teraz rozšíri testovanie a dúfame, že v najbližších troch rokoch budeme mať pripravený komerčne dostupný produkt“.

Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Angewandte Chemie. Tím opisuje svoju prácu vo videu, ktoré si môžete pozrieť na začiatku článku alebo priamo TU.