Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové zariadenie rozbíja krvné zrazeniny pomocou vírivého ultrazvuku

Nové zariadenie rozbíja krvné zrazeniny pomocou vírivého ultrazvuku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je samozrejmé, že ak má niekto v mozgu krvnú zrazeninu, treba ju čo najskôr odstrániť. Pomôcť by mohol nové experimentálne zariadenie, ktoré pomocou vírivých vĺn ultrazvuku rozbíja krvné zrazeniny oveľa rýchlejšie ako doterajšie metódy.

Prístroj, ktorý vyvinuli vedci zo Štátnej univerzity v Severnej Karolíne a Technologického inštitútu v Georgii, je špeciálne navrhnutý na použitie pri takzvanej trombóze mozgových žíl. Tie sa vytvárajú v žilách, ktoré bežne umožňujú odtok krvi z mozgu. Keď sa tieto žily zablokujú, tlak krvi v mozgu sa zvýši do takej miery, že môže dôjsť k potenciálne smrteľnému alebo invalidizujúcemu krvácaniu.

Väčšina existujúcich spôsobov liečby trombózy mozgových žíl zahŕňa použitie liekov na rozpustenie zrazeniny. Podľa tímu, ktorý sa podieľal na novej štúdii, však trvá v priemere približne 29 hodín, a nikdy nie menej ako 15 hodín, kým takéto lieky zaberú. Naproti tomu nový prístroj rozbije zrazeninu za menej ako 30 minút.

Prístroj je umiestnený v katétri, ktorý sa chirurgicky zavedie do žily a potom sa zavedie do miesta zrazeniny. Keď sa dostane na miesto určenia, vysiela ultrazvukové impulzy, ktoré sa šíria dopredu špirálovitým spôsobom podobným tornádu. Strihové napätie, ktoré tieto „vírivé ultrazvukové“ vlny vytvárajú, je dostatočné na rýchle a dôkladné rozbitie zrazeniny.

Schéma znázorňujúca, ako by prístroj mohol používať "vírivý ultrazvuk" na rozklad krvných zrazenín v mozgu.

Tento efekt sa zhoduje so zisteniami predchádzajúcej štúdie z Johns Hopkins Medicine, ktorá naznačila, že je menej pravdepodobné, že sa v srdci vytvoria zrazeniny, keď krv pri prúdení svalom vytvára špirálovité víry.

Doteraz bol prístroj úspešne testovaný na zrazeninách v 3D vytlačenom modeli oblasti mozgovej žilovej dutiny naplnenej kravskou krvou. Okrem toho sa pri jeho použití vo vzorkách zvieracích žíl zistilo, že vlny sú neškodné pre steny žíl. Vlny nespôsobili ani žiadne podstatné poškodenie červených krviniek.

„Ďalším krokom je, aby sme vykonali testy na zvieracom modeli, aby sme lepšie stanovili životaschopnosť tejto techniky na liečbu trombózy mozgových žíl,“ povedal profesor Xiaoning Jiang zo Štátnej univerzity v Severnej Karolíne. „Ak budú tieto testy úspešné, dúfame, že budeme pokračovať v klinických skúškach“.

Technológia je opísaná v článku, ktorý bol nedávno uverejnený v magazíne Research.