S hospodárskou politikou vlády nesúhlasí takmer 70 percent firiem. Vadí im, že ich politici nechávajú v neistote

ta3 mš
25.1.2023 13:58

Rok 2023 bude najväčšou pravdepodobnosťou volebným. Nestabilita na politickej scéne v podobe kampane a volieb prináša turbulencie aj pre ekonomiku. Vstup do tohto roka sa podľa predsedu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Petra Mihóka líši od tých predchádzajúcich.

tak_takto_48.jpg
TA3

"Do roku 2022 sme vstupovali s nádejou, že končí pandémia a príde k vydýchnutiu. Prišla vojna na Ukrajine, ktorá všetko zmenila, a vytvorila ešte komplikovanejšie podmienky pre podnikateľov ako pandémia," povedal v relácii Tak takto?! Mihók v tomto roku očakáva tvrdú a útočnú predvolebnú kampaň. Pre podnikateľov a ekonomiku to neveští nič dobré.

Na Slovenskú obchodnú a priemyselnú komoru sa počas krízy obracajú aj podnikatelia, ktorí nie sú jej členmi. Mihók je za to vďačný, pretože komore to dáva lepšie podmienky pre vyjednávanie s vládou. Tvrdí, že s vládou o vysokých cenách energií od začiatku minulého roka a je "účelové klamstvo ak vláda tvrdí, že mala mech peňazí, ktorý chcela rozdávať, ale nikto ju o to nežiadal".

Problém podnikatelia vidia najmä v tom, že riešenia sa aplikujú neskoro, mnohé sú polovičaté alebo sa neprijímajú vôbec. Pomoc firmám sa rovná pomoci občanom, tvrdí Mihók. Vyššie náklady sa totiž pretavia do vyšších cien a v konečnom dôsledku na do doplatí občan. Pomoc podnikateľov a občanom by tak mala byť "v jednom balíku".

Z prieskumu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory vyplýva, že iba dve percentá firiem tvrdia, že hospodárska politika vlády je dobrá. Naopak, takmer 70 percent tvrdí, že je zlá. Ide o najhoršie čísla od roku 2010. Pre podnikateľov je podľa Mihóka rozhodujúce to, že ich vláda necháva v neistote.

Celý diel relácie Tak takto?! s Petrom Mihókom si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok