Nemecko pošle Ukrajine tanky Leopard 2 a povolí to aj spojencom, potvrdil Spiegel

ta3 čtk
24.1.2023 17:58

Nemecko pošle Ukrajine tanky Leopard 2, tvrdí server spravodajského magazínu Spiegel. Poslať tieto tanky povolia aj spojencom, ako je Poľsko. Kancelár Olaf Scholz, ktorý to dlho odmietal, sa ku kroku podľa serveru odhodlal po mesiacoch zvyšujúceho sa tlaku zo strany koaličných partnerov aj zahraničných spojencov a konzultáciách so Spojenými štátmi.

"Rozhodnutie padlo: Nemecko dodá Ukrajine tanky typu Leopard 2," píše Spiegel, podľa ktorého pôjde najmenej o rotu tankov. V jednej rote je obvykle 14 tankov. Berlín prvú skupinu leopardov dodá zo zásob bundeswehru, v strednodobom výhľade by niektoré tanky mohol dodať aj zbrojný priemysel.

Nemeckému rozhodnutiu podľa Spiegelu predchádzali intenzívne a niekoľkodenné konzultácie so spojencami, predovšetkým so Spojenými štátmi. Scholz vždy zdôrazňoval, že spolková republika tanky západnej výroby prípadne dodá len v zhode s nimi. Zatiaľ Západ napadnutú Ukrajinu podporoval tanky ešte sovietskej konštrukcie či ich modernizovanými verziami.

Denník The Wall Street Journal dnes s odkazom na nemenovaných predstaviteľov americkej vlády napísal, že Washington sa prikláňa k dodávke svojich tankov Abrams Ukrajine. Podľa denníka bude oznámenie o poskytnutí amerických tankov súčasťou širšej diplomatickej dohody práve s Berlínom, ktorá umožní dodávky tankov Leopard z nemeckých zásob a od ostatných európskych krajín.

Kyjev o tanky Leopard žiadal opakovane, pretože dúfa, že jej jeden z najpoužívanejších západných tankov pomôže prelomiť ruské línie a dobyť späť Rusmi okupované územia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok