Príčinou pádu vrtuľníka, pri ktorom zahynul ukrajinský minister, bola podľa médií chyba pilotov

ta3 čtk
24.1.2023 17:19

Príčinou pádu vrtuľníka s vedením ukrajinského ministerstva vnútra na palube bola chyba pilota, napísal dnes ukrajinský server Strana.ua s odvolaním sa na nemenované zdroje z ministerstva, oboznámené s predbežnými závermi expertov. Svoju úlohu zohrala aj hmla, nízka výška letu a obavy z prípadného zamerania a zostrelenia stroja raketou odpálenou z Bieloruska, kde sa nachádzajú ruské vojská.

Antonov
TASR/AP

Vrtuľník sa zrútil na škôlku na kyjevskom predmestí Brovary v stredu minulý týždeň. Pri katastrofe zahynulo 14 ľudí, vrátane ministra vnútra Denysa Monastyrského, jeho zástupcov a jedného dieťaťa.

Pilot vrtuľníka podľa zdrojov portálu letel príliš nízko za obmedzenej viditeľnosti. V ten deň totiž bola silná hmla. Trasu letu cez Brovary si najskôr vybral so zreteľom na obavy z prípadnej rakety odpálenej z Bieloruska. Boli zapnuté rušičky, čo ovplyvňovalo fungovanie – či nefungovanie – navigačných prístrojov. V Kyjeve a okolí nešla elektrina, a tak nesvietili červené svetlá na výškových budovách. V kritickej chvíli, už príliš neskoro, si pilot všimol budovu pred sebou, ale už nemal na výber, ako odvrátiť katastrofu.

Pád vrtuľníka si okrem 14 obetí vyžiadal 25 zranených, vrátane 11 detí.

Vyšetrovanie prokuratúra zverila tajnej službe SBU, ktorá podľa portálu zvažovala tri základné hypotézy: porušenie leteckých predpisov, technickú závadu či úmyselný zásah s cieľom zničiť vrtuľník.

Témy: Kyjev Bielorusko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok