V škole po mne hádzali banány. Hamilton opísal, ako sa stal terčom šikany pre farbu pleti

ta3 mš
25.1.2023 05:00

Sedemnásobný šampión F1 Lewis Hamilton nedávno opísal svoju skúsenosť so šikanou. Vyhlásil, že po ňom v škole hádzali banány a pravidelne bol šikanovaný pre svoju rasu. Tridsaťosemročný jazdec Mercedesu hovorí, že jeho školské časy boli pravdepodobne najtraumatickejšou a najťažšou časťou jeho života, píše BBC.

V škole po mne hádzali banány. Lewis Hamilton sa rozhovoril o tom, ako sa stal terčom šikany pre farbu pleti
AP Photo/Kamran Jebreili

"Už v šiestich rokoch ma šikanovali," povedal Hamilton. "V jednej zo škôl som bol jedným z troch detí inej farby pleti, väčšie a silnejšie deti si ma pohadzovali medzi sebou a šikanovali ma." V podcaste On Purpose sedemnásobný šampión Formuly 1 podrobne opísal hneď niekoľko rasovo nenávistných výrazov, ktorými ho v škole označovali, píše BBC.

"Nevedel som, kam zapadám, bolo to pre mňa ťažké," uviedol britský jazdec. "V histórii, ktorú nás učili na hodinách dejepisu, neboli žiadni ľudia inej farby pleti. Premýšľal som: 'Kde sú ľudia, ktorí vyzerajú ako ja?'"

Nechcel vyzerať slabo

"Na mojej strednej škole bolo šesť alebo sedem čiernych detí z 1 200 a traja z nás boli celý čas v riaditeľskej kancelárii. Riaditeľ mal stále niečo proti nám, najmä proti mne," tvrdí Hamilton.

O tom, čo zažíval, však doma hovoriť odmietal, pretože nechcel pôsobiť slabo. "Naozaj som cítil, že systém je proti mne a ja som plával proti prúdu. Bolo veľa vecí, ktoré som potláčal. Nemal som pocit, že by som mohol ísť domov a povedať rodičom, že ma tieto deti stále označovali rasistickými výrazmi alebo ma dnes v škole šikanovali alebo zbili. Nechcel som, aby si môj otec myslel, že nie som silný."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok