Zelenskyj oznámil rekonštrukciu vlády aj bezpečnostných zložiek. Reagoval tým na obvinenia z korupcie

ta3 tasr
24.1.2023 08:38

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na utorok oznámil zmeny v ukrajinskej vláde, v regionálnych úradoch a bezpečnostných zložkách v reakcii na obvinenia z korupcie. Šéf prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko požiadal Zelenského o uvoľnenie z funkcie. Informujeme podľa správy z agentúry Reuters.

Prezident neuviedol mená konkrétnych ľudí, ktorí majú byť vymenení. Boli a budú však prijaté rozhodnutia v personálnej oblasti na "rôznych úrovniach vrátane ministerstiev a ďalších štruktúr ústrednej vlády", aj v regiónoch a orgánoch činných v trestnom konaní. Viaceré ukrajinské médiá oznámili, že prepustení môžu byť viacerí ministri a ďalší vysokopostavení úradníci.

Šéf prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko neskôr oznámil, že Zelenského požiadal o uvoľnenie z funkcie, píše Reuters. Dôvod neuviedol. Médiá však predtým informovali, že jeho odchod môže súvisieť s ohlásenými zmenami. Ukrajinský prezident v nedeľu (22. januára) vyhlásil, že korupcia nebude tolerovaná. Súčasne prisľúbil, že tento týždeň prídu dôležité rozhodnutia v boji proti tomuto chronickému problému krajiny. Do úzadia ho po 24. februári 2022 zatlačila ruská invázia.

Zelenskyj boj proti korupcii sľuboval aj počas svojej prezidentskej kampane v roku 2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok