Ukrajinský minister obrany odmietol tvrdenia o korupcii, prisľúbil spoluprácu vo vyšetrovaní

TA3 TASR
23.1.2023 22:51

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v pondelok rázne odmietol medializované tvrdenia o korupcii v súvislosti s pochybnými praktikami pri vojenskom obstarávaní, podľa ktorých armáda nakupuje potraviny za predražené ceny. Informovala agentúra DPA.

Ukrajinský minister obrany odmietol tvrdenia o korupcii, prisľúbil spoluprácu vo vyšetrovaní
TASR/AP

Ukrajinské médiá totiž v sobotu obvinili rezort obrany z podpisu zmluvy na rok 2023 v celkovej hodnote 13 miliárd hrivien (vyše 322 miliónov eur) na nákup základných potravín za sumy, ktoré sú dvoj- až trojnásobne vyššie než ich aktuálne ceny v obchodoch.

"Najočividnejším cieľom sa zdá byť pokus spochybniť dôveru v ministerstvo obrany vo veľmi dôležitom období," napísal Reznikov na sociálnej sieti Facebook. Spomínané obvinenia nemajú podľa neho žiaden faktický základ a zároveň prisľúbil vo vyšetrovaní týchto tvrdení úplnú transparentnosť.

"V skutočnosti ide o bežnú technickú chybu dodávateľa," povedal minister s tým, že miesto jednotkových cien bola za vajíčka, ktoré armáda nakupovala, uvedená cena za sto gramov. To by vysvetľovalo trojnásobne vyššiu cenu v porovnaní s maloobchodnými cenami v hlavnom meste Kyjev, píše DPA. Náklady na dopravu vrátane rizika dodávania blízko frontu takisto viedli k vyšším cenám, upozornil Reznikov.

Nedávna správa o cenách pri vojenskom obstarávaní vyvolala rozruch na Ukrajine, ktorá je považovaná za jednu z najskorumpovanejších krajín v Európe. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyhlásil, že korupcia nebude tolerovaná. Prisľúbil súčasne, že tento týždeň prídu dôležité rozhodnutia v boji proti tomuto chronickému problému krajiny, ktorý zatlačila do úzadia vojna proti Rusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok