Klamstvá tu boli vždy. So zdieľaním statusov sa neponáhľajte. Odborník radí, ako odhaliť hoax

ta3
23.1.2023 11:38

V tendencii veriť konšpiračným teóriám sme majstri. Smutné prvenstvo si udržiavame aj preto, že hoaxy a dezinformácie šíria politici, ktorí majú na ľudí významný vplyv. Ako odhaliť hoax a odlíšiť ho od pravdy? V relácii Raňajky odpovedal odborník na sociálne siete a dezinformácie Jakub Goda.

FCB
TASR/AP

Jakub Goda hovorí:

  • prečo sú Slováci náchylní veriť konšpiráciám,
  • či je Telegram nebezpečnejší ako Facebook,
  • ako rozoznať hoax a pravdu,
  • prečo sa rozšírilo šírenie hoaxov.

Ako dopadli Slováci v poslednom prieskume Globsecu? Veria konšpiráciám?

Prieskumy Globsecu dlhoročne ukazujú, že v tendencii veriť konšpiračným teóriám patríme medzi majstrov Európy. O túto priečku často súťažíme s Bulharskom. V rámci regiónu majú ľudia v našej krajine najväčšiu tendenciu veriť konšpiračným teóriám. Spravidla je to asi 50 % obyvateľstva. Testujú viaceré príklady konšpiračných teórií. Dosahujeme tam mimoriadne vysoké čísla.

Je to smutné prvenstvo, nie?

Áno, je to smutné prvenstvo, pretože tendencia veriť konšpiračným teóriám súvisí s tým, ako sú ľudia náchylní veriť dezinformáciám a konkrétnym hoaxom. Intenzívne to vidíme pri akejkoľvek kríze, pri zásadných udalostiach, ktoré sa dejú, vtiahnu pozornosť ľudí, sústredí sa na ne všetka emócia v krajine. Či už to bol covid, alebo je to vojna na Ukrajine. Čokoľvek veľké sa deje, spustí sa okolo toho nejaký typ vlny - informačnej alebo dezinformačnej. V praxi potom vidíme chaos, ktorý to urobí.

Prečo sú Slováci náchylní veriť konšpiráciám, dezinformáciám a hoaxom?

Najmä v posledných rokoch sa k tomu upínajú aj politickí lídri. Používajú jazyk alebo priamo šíria konšpiračné teórie či príbehy tohto typu. Dokonalým príkladom boli Covid-19 a očkovanie, kedy to nebolo len o tom, že by tieto správy šírili len anonymné weby. Šírili ich bývalí premiéri aj top politickí lídri v krajine, ktorí majú veľmi významný vplyv a hlas. Prezentovali tieto typy názorov kdekoľvek na tlačových konferenciách. Stále platí, že to, čo si ľudia myslia, do značnej miery kopíruje aj to, čo hovoria politickí lídri. U nás sa to deje vo väčšej miere ako v okolitých krajinách.

Ako by sme to mohli riešiť? Dá sa za to politikov "pokutovať"?

Obávam sa, že by to bolo náročné. Máme slobodu prejavu. Sankcionovať politického lídra nie je možné len za šírenie konšpiračnej teórie bez toho, aby to bolo spojené s nenávistným prejavom alebo s niečím ďalším. V tomto si nie som istý. Na druhej strane, najmä pri extrémistických politických lídroch to býva spojené s inými verbálnymi deliktami, ktoré môžu presahovať hranice, ktoré sloboda slova u nás umožňuje. Do nejakej miery sa to dá aj cez represie.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok