Ceny od februára vyletia nahor. Pekári prezradili, o koľko si priplatíme za chlieb a pečivo

ta3/Anka Žitná
18.1.2023 15:00

Podnikatelia od nového roka nahlas hovoria o likvidačných faktúrach a žiadajú vládu o pomoc. Vládnymi sľubmi sa likvidačné faktúry za energie nezaplatia. Vláda ústami jej predstaviteľov odkázala, že ich sťažnosti sú v rovine dezinformácií a schémy pomoci existujú. Firmy v neregulovanom pásme sa ich však stále nedočkali a štát im odkazuje: "Keď nie ste aktívni, môžete si za to sami!"

20230118_tak_takto_1.jpg
TA3

"Minulý týždeň som sa dozvedela, že nemusím platiť faktúry. Samozrejme som sa toho nedržala, lebo by to mohlo zle dopadnúť. Od 16. januára mám zaplatenú preddavkovú faktúru a dozvedela som sa, že sme si to spôsobili sami, lebo sme neboli dostatočne aktívni pri získavaní lepších cien pre naše prevádzky," odpovedala v relácii Tak takto?! vláde cukrárka Erika Nogová, ktorá vo svojich piatich prevádzkach dáva prácu štyrom desiatkam zamestnancov. 

Žiaľbohu, ja som v kategórii neregulovanej prevádzky s odberom nad 30 megawatthodín ročne. A neviem si vyrokovať nič, lebo som pre veľkých energetických hráčov nezaujímavá. Je vynikajúce, že sa pomohlo malým odberateľom, ale potrebujeme riešiť aj našu situáciu. Nie sme schopní zapojiť sa do žiadnej schémy, lebo žiadna nie je vyhlásená," dodala. Podľa jej prepočtov je odberateľov v pásme od 30 do 100 megawatthodín niekoľkonásobne viac ako malých regulovaných prevádzok.

"Pani Nogovej chcem vyjadriť úprimnú sústrasť, nemajú to ľahké. Nám sa podarilo dohodnúť, že nepôjdeme na pevné, ale spotové ceny. Tie sa zatiaľ vyvíjajú v náš prospech. Ale je to len otázka šťastia a počasia. Elektrina nás bude stáť zhruba trikrát viac, ako v minulom roku. To znamená, namiesto 20-tisíc eur mesačne budeme platiť nejakých 65- až 70-tisíc mesačne," konštatuje riaditeľ Liptovskej pekárne a cukrárne Včela- Lippek Slavomír Moravčík. Hneď aj dodáva, čo urobí s cenami trojnásobný nárast platieb za elektrinu.

"Nemáme také zisky, aby sme tých zhruba 70-tisíc vedeli v nákladoch uniesť. Musíme zvýšiť ceny. a aj sa tak udeje od 1. februára. Budeme musieť každý mesiac reagovať na spotové ceny. Ak to bude potrebné, budeme zvyšovať každý mesiac. Čo iné nám ostáva? Možno bude kilo chleba stáť osem eur a rožok euro. Ak náklady na energiu klesnú, ceny znova znížime. Upozorním ešte na zvýšené príplatky za nočné služby a sviatky a zvýšenie miezd. Aj z tohto dôvodu budeme musieť zodvihnúť ceny o desať až dvanásť percent," hovorí. Jeho pekáreň zásobuje nemocnice, internáty, nápravnovýchovné zariadenia, zariadenia sociálnych služieb aj školy. Pri vyjednávaní o cenách je preto v strategicky lepšej pozícii a vraví, že si nevie predstaviť, že by ich niekto odpojil od elektriny a plynu. To by potom bolo ťažké vysvetľovanie.

Riešenia nie sú zlé, ale...

Podľa cukrárky Nogovej aj pekára Moravčíka riešenia, ktoré vláda prezentuje, nie sú zlé, ale... "Najhoršie je, že stále iba počúvame a v praxi sa nič nedeje. V neistote sa ťažko robí, ťažko sa kalkulujú náklady aj ceny. Treba riešenia konečne premietnuť do praxe, aby sme vedeli, ako a kedy dostaneme peniaze. Ja som veľká firma, viem si vybaviť kontokorentný úver, ale malým pekárom a cukrárom nezávidím, tým treba pomáhať. A teraz, nie o mesiac," dodáva pekár. Jeho kolegyňa z branže  Nogová sa rovno pýta, ako dlho bude trvať, kým im vyplatia pomoc? 

"Prvá dotácia by mohla najskôr prísť až v polovici februára. Máme tu schému na tri mesiace. A čo bude od prvého apríla? My máme tie vysoké preddavky na celý rok. Ak nám niekto povie, že budeme platiť takto vysoké zálohy po celý rok, pre mňa sa tým otvára téma, či utlmujem výrobu," hovorí na rovinu Nogová.

Podnikatelia majú aj riešenie a odkazujú aj vláde, ako by mohlo vyzerať. Celú reláciu si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok