Tak takto?!: Žiadna pomoc od štátu a likvidačné úroky z omeškania od dodávateľov energií. Peklo s faktúrami sa neskončilo

ta3/Anka Žitná
18.1.2023 10:49

Vláda aj ministerstvo hospodárstva sľúbili pripraviť opatrenia, ktorými by podnikateľom kompenzovali ceny nad zastropovanou hranicou 199 eur. Ale opatrenia zatiaľ nefungujú a podnikatelia vlastne nemajú ako žiadať o kompenzácie.

Ženy sú viac sporivé a peniaze si odkladajú na konkrétne ciele
TASR/AP

Ak by aj štát schému pomoci spustil, peniaze sa k firmám dostanú najskôr v marci. A dovtedy, za tie tri mesiace, zaplatia za energie sumu takmer rovnakú, ako zaplatili v roku 2022 za celý rok. Ak by náhodou nezaplatili, úrok z omeškania je jedenásť percent a účtuje sa denne. Na spotový trh s energiami prejsť nemôžu, zmeniť dodávateľa teoreticky áno, ale až od januára nasledujúceho roku.

"Keď nemajú chleba, nech jedia koláče!" Týmito slovami mala údajne francúzska kráľovna Mária Antoinetta komentovať situáciu hladujúcej chudoby predtým, než ju zmietla veľká francúzska revolúcia. 

V dnešnej relácii Tak takto?! sa stretnú chlieb a koláče- cukrárka a pekár, ktorí sa boria s likvidačným faktúrami a stále čakajú na konkrétne kroky štátu. Hosťami v relácii Tak takto?!, ktorí budú reagovať na aktuálnu situáciu s cenami energií, bude cukrárka z Novej Bane Erika Nogová a riaditeľ Liptovskej pekárne a cukrárne Včela Slavomír Moravčík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok