Lavrov zhodnotil ruskú diplomaciu. USA a európske krajiny obvinil, že na Ukrajine vedú vojnu proti Moskve

ta3 čtk
18.1.2023 10:01

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov obvinil Spojené štáty a európske krajiny, že na Ukrajine vedú vojnu proti Rusku. Konflikt vo východoeurópskej krajine je výsledkom amerických príprav na hybridnú vojnu proti Moskve, uviedol minister zahraničia na výročnej tlačovej konferencii, kde hodnotí výsledky ruskej diplomacie v uplynulom roku.

Lavrov zhodnotil ruskú diplomaciu. USA a európske krajiny obvinil, že na Ukrajine vedú vojnu proti Moskve
TASR/AP

"Spojené štáty prostredníctvom Ukrajiny vedú zástupnú vojnu proti našej krajine s jedinou úlohou: konečné riešenie ruskej otázky," povedal podľa agentúry Reuters Lavrov. Americké vedenie prirovnal k nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi a francúzskemu cisárovi Napoleonovi, ktorí sa kedysi tiež o podrobenie Ruska pokúsili.

Šéf ruskej diplomacie tiež uviedol, že Moskva zatiaľ od Kyjeva nedostala žiadne seriózne návrhy na mierové riešenie konfliktu, a znovu vyjadril obavy o bezpečnosť Ruska. NATO vyzval, aby z Ukrajiny a ďalších krajín v blízkosti ruských hraníc odstránilo svoju "vojenskú infraštruktúru". Severoatlantická aliancia kvôli ruskej invázii posilnila obranu najmä v členských štátoch na svojom východnom krídle.

Ruské vojská vlani 24. februára vtrhli na Ukrajinu, čím začal najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Lavrov a ďalší najvyšší ruskí predstavitelia opakovane kritizujú Západ, ktorý Kyjevu poskytuje finančnú, humanitárnu aj vojenskú pomoc.

Mierové rokovania medzi oboma krajinami uviazli na mŕtvom bode už vlani na jar. Kyjev opakovane trvá na tom, že rozhovory podmienia obnovením svojej územnej celistvosti v medzinárodne uznávaných hraniciach, teda vrátane Krymského polostrova, ktorý Rusko anektovalo už na jar 2014, a tej časti Donbasu, ktorú Rusi posledných osem rokov ovládali prostredníctvom proruských separatistov. Moskva tieto podmienky odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok