Varovné príznaky, keď nepijete dostatok vody: Aj takto dáva telo najavo dehydratáciu

TA3/zm
24.1.2023 16:00

Aby telo správne fungovalo, potrebuje dostatočný prísun vody. Ak ho zanedbávate, môže vám organizmus dehydratáciu dávať najavo rôznymi spôsobmi. Niektoré z nich si možno ani neuvedomujete.

Varovné príznaky, keď nepijete dostatok vody: Aj takto dáva telo najavo dehydratáciu
Pexels

Najlepším indikátorom, že máme málo vody, je pociťovanie smädu. Žiaľ, mnoho ľudí ho cíti, až keď organizmus bije na poplach. Všímajte si preto aj nasledujúce signály.

Suchá pokožka

Koža najväčším orgánom v ľudskom tele, takže sa na nej nedostatok vody prejaví pomerne skoro. Ak cítite, prípadne i vidíte, že máte suchú pokožku, príčina môže byť takáto jednoduchá.

Keď idete na malú

Sledujte aj farbu a zápach moču. Ak máte dobre nastavený pitný režim, moč by nemal mať žiadnu vôňu a jeho farba je svetložltá. Keď po „malej“ niečo cítite a pridá sa tmavožltá farba, príčinou je dehydrovaný organizmus. Bežné je tiež chodiť na toaletu aspoň 5x denne. Keď je to menej, znovu poznáte dôvod.

Bolesť hlavy a závraty

Ďalšími typickými príznakmi dehydratácie je bolesť hlavy, ktorá môže vyústiť až v závraty. Keď sa jeden z týchto problémov objaví, dajte si najskôr poriadny pohár vody a počkajte polhodinu. V prípade, že išlo o nedostatočný pitný režim, príznaky by mali zmiznúť.

Sucho v ústach

Sucho v ústach, ktoré sa môže prejavovať aj ako nepríjemný dych, je často spojené s pitím vody. Keď jej nemáte dostatok, naruší sa činnosť slinných žliaz a v ústach sa hromadia baktérie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok