Darcovia sľúbili sýrskym utečencom vyše miliardu dolárov

SITA, TA3
30.1.2013 18:23

Na medzinárodnej konferencii v Kuvajte prisľúbili darcovia na pomoc sýrskym utečencom viac než 1,2 miliardy dolárov (760 miliónov eur). Informovala o tom štátna tlačová agentúra KUNA. Jordánsky kráľ Abdalláh, ktorého krajina prichýlila 224 000 utečencov, varoval, že jej zdroje sú "vyčerpané" a dodal, že dosiahli koniec svojich možností.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun medzičasom apeloval na všetky strany, aby "v mene humanity" zastavili boje. Vyzval tiež na urgentnú finančnú pomoc trpiacim civilistom, pričom varoval, že v opačnom prípade "zomrie ešte viac Sýrčanov".

OSN si stanovila za cieľ získať 1,5 miliárd dolárov, ktoré sú podľa nej potrebné na stravu, prístrešky a ďalšie potreby pre asi 4 milióny ľudí v Sýrii a 700 000 ďalších, ktorí ušli do susedných krajín. Peniaze majú stačiť na najbližších šesť mesiacov.

Darcovskú konferenciu otvoril kuvajtský emir, ktorý vyzval na posilnenie humanitárneho úsilia v Sýrii a prisľúbil poskytnúť 300 miliónov dolárov. Rovnakú sumu pripojil korunný princ Spojených arabských emirátov i Saudská Arábia, bahrajnský korunný princ prispel 20 miliónmi dolárov. Británia uvoľní ďalších 50 miliónov libier, Nemecko 10 miliónov eur.

Informácie priniesla spravodajská stanica BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok