Marihuana bude v Česku na predpis, uznali ju za liek

SITA, TA3
30.1.2013 18:18

Český Senát v stredu odsúhlasil užívanie marihuany na liečebné účely. Pomôže pacientom so silnými bolesťami, kŕčmi či ekzémami, ktorí si ju budú môcť kúpiť v lekárni na predpis. Za zákon hlasovalo 67 zo 74 prítomných, proti boli len dvaja.

Aby mohol zákon začať platiť, musí ho ešte podpísať prezident Václav Klaus.

Doteraz bolo konope s vyšším obsahom účinnej látky THC na zozname drog. Najprv sa bude dovážať, napríklad z Holandska či z Izraela. Po roku ho budú môcť na liečebné účely pestovať firmy, ktoré na to budú mať licenciu od Štátneho ústavu na kontrolu liečiv. Štát následne vypestovanú rastlinu vykúpi a bude ju distribuovať.

Sociálni demokrati, ktorí majú v Senáte väčšinu, zákon pred schválením kritizovali, pretože lieky a sušené časti rastliny nebudú hradené zo zdravotného poistenia. Mesačne preto bude liečenie pacienta stáť tisíce korún. Konope sa má pre lepšiu kontrolu pacientom vydávať výhradne na elektronický recept. Podľa autorov zákona, skupiny poslancov naprieč stranami, marihuana pomôže napríklad pacientom s vážnymi onkologickými či neurologickými ochoreniami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok