Amazon.com svojimi výsledkami prekonal očakávania

SITA
30.1.2013 08:31

Hospodárske výsledky spoločnosti Amazon.com za posledný štvrťrok 2012 sú lepšie ako sa očakávalo, pričom zvýšenie zisku priniesol rast služieb firmy s vyššou maržou počas kľúčového a vysoko konkurenčného predvianočného obdobia.

Amazon.com svojimi výsledkami prekonal očakávania
SITA

K výbornému výsledku prispeli najmä webové služby ako cloud computing a predaj video obsahu, ako aj agresívna expanzia elektronických kníh, dodal Amazon. Firme sa tiež podarilo nad konkurentmi zvíťaziť aj vďaka nízkym distribučným nákladom, ktoré jej zabezpečuje rastúca sieť regionálnych skladov a distribučných centier.

Spoločnosť uviedla, že jej prevádzkový zisk medziročne narástol o 56 % na 405 mil. USD a obrat vo štvrtom kvartáli narástol o 22 % na 21,27 mld. USD. Hrubé marže dosiahli 24 %. Ziskovosť spoločnosti pritom v uplynulých rokoch poklesla, keďže Amazon investoval do dlhodobého rastu budovaním distribučných centier bližšie k zákazníkom, vývojom hardvéru svojho tabletu Kindle Fire a rozširovaním online služieb v priamej konkurencii so spoločnosťou Apple. Výsledky štvrtého štvrťroka naznačujú, že Amazon by mohol z týchto investícií dosiahnuť zaujímavú návratnosť.

Čítačka elektronických kníh Kindle je vo svojom segmente, ktorý v roku 2012 narástol o 70 %, mimoriadne úspešná, vyzdvihol výsledky generálny riaditeľ spoločnosti Jeff Bezos. Elektronické knihy nazval "multimiliardovou kategóriou" a dodal, že predaj fyzických kníh v rovnakom období narástol o 5 %. "Sledujeme zmenu, ktorú sme očakávali," vyhlásil Bezos v správe o hospodárskych výsledkoch spoločnosti. V reakcii na ne akcie spoločnosti po skončení obchodovania narástli na 284 USD, pričom rekordnú hodnotu 284,72 USD dosiahli v bežnom obchodovaní 25. januára.

Amazon.com pôsobí primárne ako internetový obchod, ktorý nakupuje tovar za veľkoobchodné ceny a následne ho s miernou maržou predáva spotrebiteľom cez internet. Spoločnosť ale už expandovala aj do iných oblastí, ako sú webové služby, predaj digitálneho obsahu alebo pôsobenie ako predajné centrum pre menších predajcov. Tieto oblasti podnikania rastú rýchlejšie ako pôvodné služby predaja a zvyšujú zisky firmy. Na Slovensku Amazon pôsobí cez spoločnosť Amazon Slovakia, ktorá v Bratislave prevádzkuje centrum podpory predaja pre dodávateľov, ktorí prostredníctvom spoločnosti predávajú svoj tovar. Svoje služby slovenským zákazníkom zatiaľ Amazon.com priamo neponúka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok