Rusko vypovedalo dohodu s USA o spolupráci v boji proti zločinu

TASR
30.1.2013 08:17

Rusko ukončilo platnosť dohody so Spojenými štátmi o spolupráci v boji proti zločinu a drogám. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na vyhlásenie ruskej vlády.

Rusko vypovedalo dohodu s USA o spolupráci v boji proti zločinu
SITA

Vypovedanie bilaterálnej zmluvy, ktorá vstúpila do platnosti v roku 2002, nariadil ruský premiér Dmitrij Medvedev.
"Nariadenie iniciovalo ruské ministerstvo zahraničných vecí, keďže príslušná dohoda už nezodpovedá súčasnej realite a vyčerpala svoj potenciál," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na internetovej stránke ruskej vlády.

Na základe dohody z roku 2002 Spojené štáty poskytovali ruským orgánom financie na projekty zamerané na boj proti zločinnosti. Americkú stranu o vypovedaní zmluvy oficiálne upovedomí ruský rezort diplomacie.

Podľa agentúry Reuters ide o ďalší zo signálov zhoršovania vzťahov medzi tradičnými rivalmi z čias studenej vojny, ktoré je evidentné od vlaňajšieho návratu Vladimira Putina do prezidentskej funkcie.

Washington vlani rozhneval Moskvu prijatím takzvaného Magnitského zákona, ktorým uvalil sankcie na ruských predstaviteľov podozrivých z porušovania ľudských práv. Legislatíva dostala meno po právnikovi Sergejovi Magnitskom, ktorý zomrel v moskovskom väzení v roku 2009.

Rusko v rámci odvetných opatrení prijalo zákon proti adopciám ruských detí americkými občanmi a zakázalo politicky aktívnym mimovládnym organizáciám, aby prijímali finančnú podporu z USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok