Kažimír: Zamestnanci škôl dostanú vyššiu výplatu už vo februári

TASR
29.1.2013 18:51

Ministerstvo financií uvoľní obciam a mestám do 8. februára 4,6 milióna eur. Šéfovia rezortov financií a školstva o tom dnes rokovali so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Kažimír: Zamestnanci škôl dostanú vyššiu výplatu už vo februári
SITA

Zástupcovia ZMOS dnes vyhlásili, že stále nemajú peniaze na zvýšenie platov tejto skupiny školských zamestnancov. „Zajtra predstúpim na rokovanie vlády s uznesením, ktoré ma zaviaže k uvoľneniu prostriedkov v objeme 4,6 milióna eur do 8. februára. Výplatný termín je v prvej dekáde februára, takže bezpečne stíhame tento termín,“ odpovedal dnes minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) na otázku, či zamestnanci škôl pocítia zvýšenie už na najbližšej výplate. Ministri sa so ZMOS dohodli, že peniaze na vyššie platy im budú uvoľňovať kvartálne a dopredu.

Rezort financií je podľa Kažimíra tento rok pripravený na platy spomínaných školských zamestnancov vynaložiť 18,4 milióna eur. Ide o časť z celkovej sumy 68 miliónov eur, ktoré vláda vyčlenila na päťpercentné zvýšenie platov všetkých zamestnancov škôl.

To s vládou vyrokovali školskí odborári počas štrajku. Učitelia na základných a stredných školách dostali zvýšenie platov priamo do taríf a sú pre nich zabezpečené. „Pre nás je absolútne dôležité, aby aj pedagogickí aj nepedagogickí zamestnanci v školstve dostali navýšené mzdy tak, ako sme to sľúbili,“ dodal minister financií.

Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) podčiarkol, že vyšších platov sa dočkajú aj nepedagogickí zamestnanci na vysokých školách. Súčasný model financovania je podľa neho neudržateľný a musí sa zmeniť. „Tento systém financovania na žiaka je neúnosný a treba prejsť istým spôsobom na financovanie na triedu, kde budú stanovené minimálne počty žiakov a otvorí sa horná hranica počtu v triedach,“ povedal Čaplovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok