Figeľ: Za rastom nezamestnanosti nie je globálna ekonomika

TA3, TASR
29.1.2013 11:59

Hlavnou príčinou rastu nezamestnanosti na Slovensku nie je podľa predsedu opozičnej strany KDH Jána Figeľa globálna ekonomika tak, ako to tvrdí vládna strana Smer. Figeľ to vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii.

Figeľ: Za rastom nezamestnanosti nie je globálna ekonomika
SITA

"Nezamestnanosť v jednej tretine štátov EÚ klesá alebo stagnuje," argumentoval Figeľ. Treba si podľa neho uvedomiť, že rast daní, odvodov a negatívne úpravy Zákonníka práce otravujú slovenskú ekonomiku a nie ozdravujú. "Klesá hospodársky rast, a aj preto stúpa nezamestnanosť," doplnil Figeľ.

Najlepšia sociálna politika je tak podľa predsedu KDH účinná podpora zamestnanosti. Aj preto KDH podľa neho prináša na schôdzu parlamentu, ktorá sa začína práve dnes, viaceré opatrenia.

Napríklad zrušenie súbehu poberania dôchodku a platu vo verejnej službe. "Ak Smer chce aspoň čiastočne zmierniť dopady súčasnej krízy, mal by takéto riešenia podporiť," uviedol Figeľ. Zároveň sa mu nepáči, že prvým bodom na rokovaní tejto januárovej schôdze je novela zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energií, ktorá si ešte v decembri vyslúžila ostrú kritiku opozície. Aj preto, že ju chcela vláda presadiť v parlamente v zrýchlenom režime a tiež preto, že je podľa opozície šitá na mieru finančnej skupine.

"Vláda naďalej potvrdzuje, že šije podmienky a pomery pre svojich podporovateľov, pre silných a pre tých, ktorí istoty majú," skonštatoval dnes Figeľ. Podpredseda KDH Július Brocka zase vládu kritizoval za návrh zákona o službách zamestnanosti, ktorý je tiež predložený na rokovanie parlamentu.

Ide o zákon, ktorý by mal pomáhať rastu zamestnanosti, podľa Brocku však v réžii Smeru-SD povedie k rastu nezamestnanosti. Po prijatí tohto zákona bude podľa neho rozhodovať o tom, či nezamestnaný človek dostane príspevok, novozriadený výbor pre otázky zamestnanosti pri každom úrade práce. "V podstate Smer bude rozhodovať o tom, či absolvent školy získa príspevok na absolventskú prax," kritizoval Brocka.

Záznam z TB KDH

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok