Smer stiahol kandidáta na šéfa ÚPN, údajne aj pre Svätopluka

TASR
29.1.2013 10:35

Poslanecký klub Smeru sa dohodol, že stiahne kandidatúru Juraja Kalinu na post predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa. Oficiálne to potvrdila predsedníčka poslaneckého klubu Jana Laššáková.

Smer stiahol kandidáta na šéfa ÚPN, údajne aj pre Svätopluka
TASR

"Návrh na voľbu kandidáta na predsedu Správnej rady ÚPN som za poslanecký klub Smeru-SD zobrala späť," uviedla Laššáková.

Dôvody nekonkretizovala. Príčinou zmeny postoja poslaneckého klubu Smeru-SD mali byť Kalinove názory publikované v tlači, napríklad kritický vzťah k soche Svätopluka na Bratislavskom hrade. Kalinu poslanci údajne ani nevypočuli, len mu oznámili svoje rozhodnutie. "Nebudem sa k tomu vôbec nijako vyjadrovať," reagoval 28. januára Kalina.

V prípade, že Národná rada SR nezvolí do konca januára nového predsedu Správnej rady ÚPN, dostane sa ústav do komplikovanej situácie, keďže post podpredsedu aktuálne nie je obsadený a súčasnému predsedovi Ivanovi Petranskému v januári končí funkčné obdobie.

Podľa Petranského sa však v ÚPN budú schopní vyrovnať aj s tým, ak parlament nového šéfa ústavu zvoliť nestihne. "Na 30. januára máme zvolanú Správnu radu. Členovia Správnej rady vyjadrili jednoznačné odhodlanie zvoliť 30. januára podpredsedu Správnej rady, čím sa zabezpečí nerušený chod ÚPN až do zvolenia nového predsedu," povedal  Petranský.

Keďže Smer-SD stiahol svojho kandidáta, jediným kandidujúcim v nadchádzajúcej voľbe ostal opozičný nominant František Mikloško.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok